Εναρκτήρια συνάντηση για το έργο ENVELOPE υπό το συντονισμό του ISENSE Group

Στις 31 Ιανουαρίου, το ερευνητικό ευρωπαϊκό έργο ENVELOPE ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές του σε μια διήμερη, εναρκτήρια συνάντηση που διοργανώθηκε στην Αθήνα από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών – ΕΠΙΣΕΥ και συγκεκριμένα την ερευνητική ομάδα I-SENSE Group που έχει αναλάβει τον συντονισμό του έργου.

Το νέο αυτό έργο ύψους 15.8 εκ. ευρώ με διάρκεια 3 ετών, υλοποιείται στα πλαίσια του προγράμματος Horizon Europe και συγκαταλέγεται στα 27 νέα έργα έρευνας και καινοτομίας που ξεκίνησαν υπό την αιγίδα του Smart Networks and Services Joint Undertaking (SNS JU) στις αρχές του 2024, το οποίο ιδρύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να διασφαλίσει την ηγετική θέση της Ευρώπης στις τεχνολογίες 5G και 6G

Ο κύριος στόχος του ENVELOPE είναι να παρέχει μια προηγμένη 5G αρχιτεκτονική, εξοπλισμένη με όλες τις απαραίτητες διεπαφές, η οποία θα εφαρμοστεί σε πιλοτικές δοκιμές μεγάλης κλίμακας με σκοπό την ανάπτυξη και την ενδυνάμωση υπηρεσιών και εφαρμογών στον τομέα της συνδεδεμένης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας (Connected and Automated Mobility – CAM). Οι πιλοτικές δοκιμές θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένες Beyond 5G (B5G) τοποθεσίες στην Ιταλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα, ενώ 2 ανοιχτοί διαγωνισμοί θα προσφέρουν την ευκαιρία σε 9 μικρομεσαίες εταιρίες να λάβουν χρηματική και τεχνική υποστήριξη για να δοκιμάσουν και να επικυρώσουν τις υπηρεσίες τους χρησιμοποιώντας την αρχιτεκτονική του ENVELOPE.

Κατά την εναρκτήρια συνάντηση, ο Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και συντονιστής του έργου Δρ. Άγγελος Αμδίτης, καλωσόρισε τους εταίρους της κοινοπραξίας στην Αθήνα και στο νέο αυτό ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ αναφέρθηκε στον ρόλο του ΕΠΙΣΕΥ ως συντονιστή του έργου, προβάλλοντας την καίρια θέση του οργανισμού στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πεδίο του CAM οικοσυστήματος. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης εξ αποστάσεως η υπεύθυνη διαχείρισης του έργου, κα Chiara Mazzone, η οποία τόνισε τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ενίσχυση της έρευνας σε τεχνολογίες B5G/6G σε όλη την Ευρώπη.

Την κοινοπραξία απαρτίζουν 23 φορείς από 10 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ελλάδα, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Ουγγαρία, Γερμανία, Ισπανία, Βέλγιο, Κύπρος και Λουξεμβούργο). Ανάμεσα στους εταίρους υπάρχουν σημαντικοί Έλληνες ερευνητικοί και βιομηχανικοί φορείς I-SENSE Group, COSMOTE, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘Δημόκριτος’, FOGUS και το Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης ‘Αθηνά’, ενώ από το εξωτερικό συμμετέχουν επίσης οι Hewlett Packard Enterprise, TIM, LINKS Foundation, Nextworks, Teoresi, the City of Turin, ISFM, TNO, KPN, SIEMENS, Commsignia, LENOVO, University of Duisburg-Essen, Iquadrat, Vicomtech, ERTICO, EBOS και Incites Consulting.

Εκ μέρους της ομάδας μας στο έργο συμμετέχουν o Τεχνικός Διευθυντής της ομάδας ITS – Intelligent Transport Systems Δρ Βασίλης Σούρλας, οι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι Έργου ο Δρ Λάζαρος Γκατζίκης, Δρ Παύλος Μπασαράς και Δρ Κωνσταντίνος Κατσαρός, ο Γιώργος Δραϊνάκης και Γιώργος Χατζηπαυλής στον προγραμματισμό, η Μαριλένα Ξαρχά υπεύθυνη οικονομικών, και η Σέβη Χριστοφόρου, υπεύθυνη επικοινωνίας του εργου.

Please share this