TERRAVISION: Το έργο που φιλοδοξεί να φέρει βιωσιμότητα στις εξορύξεις κρίσιμων πρώτων υλών

Οι κρίσιμες πρώτες ύλες είναι η βάση της ψηφιακής και πράσινης οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στηρίζουν τις βιομηχανικές δραστηριότητες και παίζουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Αναγνωρίζοντας την επιτακτική ανάγκη να ενισχυθεί η προσβασιμότητα, η αποδοτικότητα και η κυκλικότητα των πόρων, η ΕΕ δίνει έμφαση στον τομέα των κρίσιμων πρώτων υλών ως αναπόσπαστο κομμάτι της βιώσιμης ανάπτυξης, και στηρίζει την αξιοποίηση των τεχνολογιών γεωπαρατήρησης (Earth Observation).

Το ευρωπαϊκό έργο TERRAVISION έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας βασισμένη στη γεωπαρατήρηση, για την ενίσχυση του κύκλου ζωής της εξόρυξης κρίσιμων πρώτων υλών.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο έργο, με διάρκεια 48 μήνες και προϋπολογισμό 6.688.246,24 €., το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη». Αποτελείται από μια κοινοπραξία 15 εταίρων από 6 χώρες της Ευρώπης και υπό τον συντονισμό της ερευνητικής ομάδας I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τo έργο πρόσφατα πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντησή του στην Αθήνα .

Η πλατφόρμα EO Mining Services του TERRAVISION θα αξιοποιήσει τους εξής τέσσερις βασικούς πυλώνες καινοτομίας για να ενισχύσει ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των κρίσιμων πρώτων υλών:

  1. Οικοσύστημα δεδομένων: Αξιοποίηση δεδομένων από διαφορετικές πηγές για την παρακολούθηση του κύκλου ζωής των κρίσιμων πρώτων υλών.
  2. Δεδομένα έτοιμα προς ανάλυση και φασματική βιβλιοθήκη πρώτων υλών: Τυποποίηση δεδομένων δορυφορικής τηλεπισκόπησης και ενσωμάτωση με δεδομένα επίγειας παρατήρησης, για τη διευκόλυνση ολοκληρωμένης φασματικής ανάλυσης.
  3. Υπηρεσίες γεωπαρατήρησης για τη Μεταλλευτική Βιομηχανία: Ανάπτυξη βασικών υπηρεσιών που είναι κρίσιμες για την αλυσίδα εφοδιασμού και τη δυνατότητα δυναμικής χαρτογράφησης κινδύνων για ενέργειες πρόληψης.
  4. Ανάληψη ευθυνών για την πράσινη αειφορία και ανθεκτικότητα : Ποσοτικοποίηση του περιβαλλοντικού και κοινωνικοοικονομικού αντίκτυπου των δραστηριοτήτων εξόρυξης για την προώθηση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Μέσω εκτεταμένης εφαρμογής σε περιοχές εξόρυξης της ΕΕ, το TERRAVISION θα επιδείξει την αποτελεσματικότητα της πλατφόρμας, ανοίγοντας το δρόμο για την ευρεία υιοθέτηση βιώσιμων πρακτικών στον τομέα των εξορύξεων.

Το ΕΠΙΣΕΥ είναι συντονιστής του έργου και επικεφαλής των πακέτων εργασίας που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη των υπηρεσιών γεωπαρατήρησης για τη βιομηχανία της εξόρυξης, καθώς και τις τεχνικές εργασίες που σχετίζονται με τις προδιαγραφές του συστήματος και την αρχιτεκτονική της πλατφόρμας TERRAVISION. Επίσης, ως επικεφαλής των δραστηριοτήτων διάδοσης και επικοινωνίας, το ΕΠΙΣΕΥ ηγείται της διάδοσης των αποτελεσμάτων του έργου για να μεγιστοποιήσει την εκμετάλλευση και τη μελλοντική χρήση της πλατφόρμας TERRAVISION. O Δρ Αμδίτης, συντονιστής του έργου και Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ δήλωσε «το TERRAVISION αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα στην προώθηση του οράματος της ΕΕ για έναν ανθεκτικό και βιώσιμο τομέα κρίσιμων πρώτων υλών, με στόχο την προφύλαξη του περιβάλλοντος και της κοινωνικοοικονομικής ευημερίας “.

Στο έργο, εκτός του ΕΠΙΣΕΥ, συμμετέχουν άλλοι 4  οργανισμοί οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα:

Η CORE Innovation Centre, θα είναι υπεύθυνη συγκεκριμένων εργασιών που σχετίζονται με το περιβάλλον και την εμπειρία των χρηστών της πλατφόρμας, καθώς και για τα πακέτα εργασιών που σχετίζονται με την εκμετάλλευση και την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του έργου στην αγορά.

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) θα αναπτύξει αλγόριθμους και διαδικτυακές υπηρεσίες για την παρακολούθηση και την πρόβλεψη εδαφικών μετακινήσεων αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και τεχνικές Συμβολομετρίας Ραντάρ.

Η AuroraGeo ηγείται του πακέτου εργασίας το οποίο καθορίζει τις απαιτήσεις, προδιαγραφές και τη συνολική αρχιτεκτονική του συστήματος. Θα είναι επίσης υπεύθυνη για την ανάπτυξη χαρτών αποτίμησης κινδύνου, καθώς και για τα πακέτα εργασίας που σχετίζονται με την επικύρωση των υπηρεσιών από τους τελικούς χρήστες.

Τέλος, η TERNAMAG θα παρέχει 2 τοποθεσίες εξόρυξης για την διαμόρφωση των απαιτήσεων του τελικού χρήστη, για την ανάπτυξη και επικύρωση της πλατφόρμας υπηρεσιών εξόρυξης του TERRAVISION.

Please share this