RiskPACC Plenary Meeting και 2nd Knowledge Exchange Event

Το Plenary Meeting και το 2nd Knowledge Exchange Event του Ευρωπαϊκού έργου RiskPACC ολοκληρώθηκαν με επιτυχία στην Πάντοβα της Ιταλίας στις 21 και 22 Φεβρουαρίου 2024. Η ομάδα μας, ISENSE Group, συνδράμει ως Τεχνικός Συντονιστής του έργου και πάροχος της RiskPACC πλατφόρμας, αλλά και της καινοτόμου εφαρμογής Aeolian AR για κινητά. Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων, η ερευνήτριά μας και Τεχνική Υπεύθυνη του έργου, Χρυσούλα Παπαθανασίου, συμμετείχε στις εκδηλώσεις, παρουσιάζοντας την πρόοδο στην ανάπτυξη πλατφόρμας αλλά και την εξέλιξη της εφαρμογής κατά τη διάρκεια του έργου.

Η εφαρμογή Aeolian AR για κινητά στοχεύει να επιτρέψει τη διάδοση έγκαιρων αμφίδρομων πληροφοριών (π.χ. προειδοποιήσεις) και οπτικοακουστικού υλικού (π.χ. φωτογραφίες, βίντεο) μεταξύ πολιτών, εθελοντών και των Αρχών Πολιτικής Προστασίας (CPAs) για τη βελτίωση της ετοιμότητας και αντιμετώπισης φυσικών και ανθρωπογενών καταστροφών. Επιπλέον, η εφαρμογή συνδυάζεται με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας (AR), η οποία συνδυάζει απρόσκοπτα πραγματικά περιβάλλοντα και εικονικά αντικείμενα, σε μια φιλική προς τον χρήστη, προσβάσιμη και εύχρηστη μορφή. Η εφαρμογή Aeolian AR για κινητά διαθέτει λειτουργίες παιχνιδιού (όπως κουίζ και καμπάνιες AR) για εκπαίδευση σε περιπτώσεις καταστροφών που υποστηρίζουν την πρόληψη και τη συγκέντρωση χρήσιμων πληροφορίων μετά από μια καταστροφή.

Το RiskPACC επιδιώκει να εξαλείψει κενά που αφορούν στην αντίληψη κινδύνου (Risk Perception Action Gap, RPAG) όσον αφορά φυσικές ή/και ανθρωπογενείς καταστροφές. Μέσω της ειδικής προσέγγισης συν-δημιουργίας, το έργο RiskPACC θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση πολιτών και ομάδων εθελοντών με αρχές πολιτικής προστασίας, ώστε να προσδιορίσουν από κοινού τις ανάγκες τους και να αναπτύξουν πιθανές διαδικασίες και τεχνικές λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε καταστροφές. Το έργο έχει ως τελικό σκοπό να διευκολύνει τη συνεργασία μεταξύ πολιτών, αρχών προστασίας του πολίτη, οργανισμών κοινωνίας των πολιτών, ερευνητών και προγραμματιστών μέσω επτά πιλοτικών μελετών περίπτωσης, ώστε να σχεδιαστούν και να δημιουργηθούν πρωτότυπες νέες λύσεις από κοινού. Τόσο τα τεχνικά εργαλεία, όσο και οι θεωρητικές προσεγγίσεις και μεθοδολογίες που θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του έργου, θα φιλοξενούνται και, στο βαθμό που είναι τεχνικά εφικτό, θα επικοινωνούν μεταξύ τους στην RiskPACC πλατφόρμα που αναπτύσει η ομάδα μας.

 

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο του έργου.

Please share this