Έναρξη του νέου έργου W2W: Πρωτοποριακές κυκλικές λύσεις επαναχρησιμοποίησης του ξύλου.

Στις 19 & 20 Φεβρουαρίου, το ευρωπαϊκό έργο Wood2Wood πραγματοποίησε εναρκτήρια συνάντηση στην Αθήνα. Με συντονιστή το ελληνικό  Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του ΕΜΠ, στο έργο συμμετέχουν 25 εταίροι -εταιρείες, ινστιτούτα, οργανισμοί και ακαδημαϊκοί φορείς- από 9 ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Αφρική, στο πλαίσιο του Horizon Europe.

Το Wood2Wood  -συντομογραφία του Wood-to-Wood Cascade Upcycling Valorisation-, εστιάζοντας στις αναξιοποίητες δυνατότητες διαχείρισης των απορριμμάτων ξύλου από την κατασκευή, την κατεδάφιση και τα απορριπτόμενα έπιπλα, έρχεται να προτείνει και να σχεδιάσει μια κυκλική πορεία για τη χρήση του ξύλου, με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Στο πλαίσιο του έργου, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, θα χρησιμοποιηθούν και θα αναπτυχθούν προηγμένες τεχνολογίες διαχωρισμού και ταξινόμησης του ξύλου, διαδικασίες και τεχνολογίες ανακύκλωσης και ψηφιακά εργαλεία για τη βελτίωση των κυκλικών ροών δευτερογενών υλικών. Παράλληλα, θα εξεταστεί η δημιουργία ενός ευρύτερου υποστηρικτικού πλαισίου για την εφαρμογή των τεχνολογιών που θα αναπτυχθούν, τόσο σε επίπεδο πολιτικών, όσο και σε επίπεδο αγοράς και ανάπτυξης κατάλληλων δεξιοτήτων. Η αποτελεσματικότητα και η βιωσιμότητα των αλυσίδων αξίας θα εξεταστεί μέσα από τρία διαφορετικά σενάρια χρήσης.

Η ομάδα μας, εκτός από συντονιστής του έργου, ηγείται επίσης των πακέτων εργασίας σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων και συνεργάζεται σε πακέτα εργασίας που στοχεύουν στην ανάπτυξη ψηφιακών τεχνολογιών για τη βελτίωση των κυκλικών ροών δευτερογενών υλικών.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από: το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ), το Universite de Lorraine (LERMAB), τη Fundacion Circe Centro de Investigacion de Recursos y Consumes Energeticos (CIRCE), το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), to Politecnico di Milano (POLIMI), το Teknologian Tutkimuskeskus VTT OY (VTT) Φινλανδίας και το Teknologian Tutkimuskeskus VTT OY (VTT) Ισπανίας, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), το Universidad del pais Vasco (UHE), το Technische Universitat Berlin (TUB), το University of Johannesburg (UJOH), η ΕΛΛΑΚΤΟΡ Α.Ε. (ΕΛΑΚ), η Kiverdi Netherlands BV (KIVERDI), η Procter & Gamble Services Company NV (P&G), η Focchi SPA(FOCCHI), η DRAXIS περιβαλλοντική (DRAXIS), η EBOS technologies limited (EBOS), η Q-PLAN International Advisors PC (QPLAN), η R2M Solution SRL (R2M), η IRIS technology solutions, Sociedad Limitada (IRIS), το Centre for European Policy Studies (CEPS), η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (RCM), η Associacion Espanola de Normalizacion (UNE) και η ECOMAISON.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το W2W, ακολουθήστε το έργο στα κοινωνικά δίκτυα:

LinkedIn: Wood2Wood Project

Twitter: @wood2wood_EU

YouTube: Wood2Wood Project

Please share this