ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΣΩΝΑ ΣΙΟΥΤΗ 

Για πολλές δεκαετίες τα διάφορα συστήματα μεταφορών ικανοποιούσαν τις ανάγκες της κοινωνίας το καθένα ατομικά. Με την εξέλιξη των συστημάτων πληροφορικής και επικοινωνιών καθώς και των ίδιων των μέσων μεταφοράς η ανάγκη για την διασύνδεσή τους έγινε επιτακτική. Αποτέλεσμα της διασύνδεσης αυτής ήταν τα συστήματα πολυμορφικών μεταφορών τα οποία αποτελούν αναμφισβήτητα το μέλλον των μέσων μαζικής μεταφοράς. Τα έξυπνα πολυμορφικά μέσα μεταφοράς προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα τόσο για τους διαχειριστές όσο και για τους επιβάτες βελτιστοποιώντας την αποδοτικότητα, το κόστος και τις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο τελικός χρήστης. Παρόλα αυτά όσο πιο έξυπνα και διασυνδεδεμένα γίνονται τα συστήματα τόσο μεγαλώνει το ρίσκο κυβερνοεπιθέσεων οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο το σύστημα που προσβάλλεται αλλά και τα διασυνδεδεμένα με αυτό συστήματα. Τα διασυνδεδεμένα συστήματα, εκτός των συστημάτων μεταφορών, μπορεί να είναι και συστήματα ενέργειας, οικονομικών συναλλαγών και τηλεπικοινωνιών. Επιθέσεις που μπορούν εν δυνάμει να επηρεάσουν κάθετα όλα τα προαναφερθέντα συστήματα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες καθώς τα αρνητικά αποτελέσματά τους μπορούν να επεκταθούν σε περισσότερους από έναν κλάδους της παραγωγής. Οι νέες αναβαθμισμένες υπηρεσίες που παρέχουν τα οικοσυστήματα πολυμορφικών μεταφορών παράλληλα δημιουργούν την ανάγκη ύπαρξης νέων προτύπων. Είναι δεδομένο ότι τα ήδη υπάρχοντα παραδοσιακά πρότυπα για την λειτουργία των παλαιών μέσων μεταφοράς πρέπει να εμπλουτιστούν για να αντιμετωπίσουν την αύξηση της περιπλοκότητας του οικοσυστήματος.

Συνοπτικά η αλληλεξάρτηση και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μέσων μεταφοράς αλλά και η αλληλεπίδρασή τους σε φυσικό επίπεδο δημιουργούν την ανάγκη διαμόρφωσης προτύπων που

  • θα καθορίζουν τον τρόπο ανταλλαγής τον πληροφοριών μεταξύ των συστημάτων
  • θα εξασφαλίζουν την ορθή και ασφαλή  χρήση και αλληλεπίδραση των μέσων μεταφοράς
  • θα διασφαλίζουν ένα επαρκές επίπεδο κυβερνοασφάλειας

 

Στην Ευρώπη ένα σύνολο κοινοτήτων εργάζεται σκληρά για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα των πολυμορφικών μεταφορών. Σε αυτές τις κοινότητες συμμετέχουν δημόσιες αρχές, διαχειριστές συστημάτων μεταφορών, ειδικοί σε θέματα ιδιωτικότητας και κυβερνοασφάλειας, νομικοί σύμβουλοι και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Οι κοινότητες αυτές εργάζονται σε εθνικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο για να εξάγουν πρότυπα που θα καταστήσουν τα συστήματα πολυμορφικών μεταφορών έξυπνα και ανθεκτικά προκειμένου να χτίσουν εμπιστοσύνη με τόσο με τους διαχειριστές όσο και με τους χρήστες των συστημάτων αυτών.

Κοινότητες που ασχολούνται με την ανάπτυξη προτύπων στην κυβερνοασφάλεια και στην προστασία δεδομένων είναι οι ISO/IEC JTC 1/SC 27, IEC TC 65, CEN/CENELEC JTC 13 και η ETSI TC Cyber, ενώ κοινότητες που ασχολούνται με πρότυπα στις έξυπνες μεταφορές είναι οι ISO/TC 204, CEN/TC 278 και η ETSI TC ITS. Οργανισμοί προτυποποίησης όπως οι IEEE, IETF, ENISA και ο NIST εργάζονται μαζί με ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς όπως οι CEN, CENELEC, ETSI, ISO και ο IEC. Σε αρκετές περιπτώσεις τα παλαιά πρότυπα είναι ανεπαρκή και πρέπει είτε να αναβαθμιστούν είτε να δημιουργηθούν εξολοκλήρου νέα πρότυπα για την κάλυψη των προαναφερθέντων αναγκών των πολυμορφικών συστημάτων μεταφοράς.

Τέλος είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα πρότυπα δεν χρησιμοποιούνται μόνο για να αντιμετωπιστούν θέματα ασφάλειας και καλής λειτουργίας των συστημάτων αλλά είναι και απαραίτητα για να διευκολύνουν την αποδοχή μιας υπηρεσίας από την αγορά. Οι αυξανόμενες τάσεις των καταναλωτών για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και την αδιάκοπη χρήση υπηρεσιών καθιστούν επιτακτική την ύπαρξη εμπιστοσύνης μεταξύ χρήστη και παρόχου της υπηρεσίας. Η χρήση προτύπων συμβάλλει καθοριστικά στην οικοδόμηση αυτής της εμπιστοσύνης ιδιαίτερα όταν τα πρότυπα αυτά αναπτύσσονται και εγκρίνονται από διεθνώς αναγνωρισμένες κοινότητες και οργανισμούς. Ένα σχετικό session με τίτλο Standardisation and security in multi-modal ITS κατατέθηκε από την ομάδα μας και το CitySCAPE project και έγινε δεκτό. Το session θα πραγματοποιηθεί στο επερχόμενο 14ο ITS European Congress 30 Μαΐου με 1 Ιουνίου 2022 στην Τουλούζη.