Announcements

H έρευνα και η καινοτομία που παράγεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας θριάμβευσαν χτες στο Διαδικτυακό Συνέδριο EUandU που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, μέσα από μια επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε το σημαίνοντα ρόλο της επιστήμης στην καθημερινότητα μας.

EuandUGenaralΣτο φετινό EUandU και σε μια περίοδο που η έρευνα βρίσκεται στο φως της επικαιρότητας -καθώς η πανδημία ανέδειξε τον καθοριστικό της ρόλο για το μέλλον της ανθρωπότητας- ήταν κεντρική η παρουσία των ερευνητών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ) και της ομάδας I-SENSE που μέσα από τις παρουσιάσεις τους έθεσαν στόχο να εμπνεύσουν τους νέους στη μαγεία της έρευνας και να δείξουν το δρόμο που συνδέει τα ερευνητικά αποτελέσματα με την επιχειρηματικότητα αλλά και την καθημερινότητα μας.

Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές, ο Ιωάννης Βασιλείου, Ομότιμος Καθηγητής, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ. υπογράμμισε την ανάγκη για αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και αναφέρθηκε τόσο σε επιτυχημένα παραδείγματα τεχνοβλαστών που γεννήθηκαν στους ερευνητικούς κόλπους του ΕΠΙΣΕΥ όσο και σε λαμπρά παραδείγματα ερευνητικών έργων που έχουν λάβει διεθνείς διακρίσεις και αποτελούν πολλά υποσχόμενες αφετηρίες  για επιχειρηματική δραστηριότητα (όπως το NeMo για την ηλεκτροκίνηση και το Green C Ports για τα πράσινα λιμάνια).

Εξαιρετική ήταν η παρουσία των ερευνητών του ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ που με συντονιστή τον Δρ. Α. Αμδίτη, Διευθυντή Έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ, και σε ζωντανή σύνδεση από την Αθήνα παρουσίασαν τεχνολογίες που ανοίγουν το δρόμο για μια ‘έξυπνη κοινωνία’ -η οποία θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, χτίζεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και βασίζεται σε αρχές της κυκλικής οικονομίας- και συζήτησαν για τα αποτελέσματα ερευνητικών έργων όπως αυτά προκύπτουν στο σημείο που διασταυρώνεται η πράσινη ανάπτυξη με τις ψηφιακές τεχνολογίες και στα πεδία των επιστημών για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την υγείαν.

To υλικό από τη ζωντανή μετάδοση της παράλληλης συνεδρίας του ΕΠΙΣΕΥ είναι διαθέσιμο εδώ: 

Προς μια Έξυπνη Κινητικότητα με έδαφος την Ευρωπαική Πράσινη Συμφωνία 

Τεχνολογίες που οδηγούν σε μια έξυπνη διασυνδεδεμένη κινητικότητα, προσβάσιμη από όλους και φιλική προς το περιβάλλον, όπως αυτές που επιδείχτηκαν στο πλαίσιο του έργου ELVITEN για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν από τη Δρ.Ε. Πορτούλη, ερευνήτρια της ομάδας ISENSE ενώ το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί η ηλεκτροκίνηση και το βραβευμένο έργο ΝeMo παρουσιάστηκε από την κ.Χ.Αναγνωστοπούλου. Η έμφαση εδώ δόθηκε στο καινοτόμο αποτέλεσμα του έργου ΝeMo, την Διευρωπαϊκή Επιχειρηματική Συμμαχία για την Ηλεκτροκίνηση (ΒΑΕΜ) που αποτελεί ένα εύφορο έδαφος επιχειρηματικής δραστηριότητας για νέους που θέλουν να καινοτομήσουν. Με άξονα τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μείωση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των λιμένων παρουσιάστηκε από τον Γ. Κανελλόπουλο και το έργο Green C Ports, ένα έργο που έχει λάβει επίσης διεθνείς διακρίσεις και στο οποίο συμμετέχει πιλοτικά το λιμάνι του Πειραιά.

Τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία στη διάθεση των πολιτών σε μια Ψηφιακή Ευρώπη 

Η ψηφιακή τεχνολογία και τα έξυπνα εργαλεία δικτύωσης που ενδυναμώνουν τους πολίτες να αφηγηθούν και να μοιραστούν ‘ιστορίες’ της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τόπου τους αλλά και να παρακολουθήσουν και να συλλέξουν περιβαλλοντολογικά δεδομένα για τις αλλαγές του φυσικού μας περιβάλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ενότητας. Ο Σ.Μπολιεράκης μέσα από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανέπτυξε το έργο PLUGGY μας έδειξε πως τα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν στους πολίτες να μοιραστούν προσωποποιημένη γνώση στον τομέα του πολιτισμού  για την ανάδειξη τοπικών κοινοτήτων. Ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία και προωθώντας την επιστήμη των πολιτών, το έργο SCENT που παρουσίασε ο Β.Τσιάκος, προτείνει μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα και εργαλειοθήκη για την αποθήκευση και διαχείριση περιβαλλοντολογικών δεδομένων που παράγονται από τους ίδιους τους πολίτες και ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση διαλειτουργικών εργαλείων που θέτουν τη συλλογή δεδομένων για το περιβάλλον στο επίκεντρο. Με τα μάτια στην ψηφιακή εποχή,  τo λιμάνι του μέλλοντος όπως το οραματίζονται μέσα από το έργο COREALIS παρουσιάστηκε από τον Γ.Τσιμικλή και πήραμε μια ιδέα για το πώς πτυχές της έρευνας πάνω στην κυκλική οικονομία μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές συνθήκες και να συμβάλουν σε μια πράσινη οικονομία.

Τεχνολογίες δεδομένων στην υπηρεσία της Ιατρικής  

O τρίτος άξονας παρουσίασης μέρους των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ιατρική. Έτσι, παρακολουθήσαμε τον καθηγητή Λ.Αλεξόπουλο να μας μιλάει για την ανάλυση κυτταρικών σημάτων στην οστεοαρθρίτιδα και το έργο MOSPAIC, τον Δρ. Ι.Κουρή να παρουσιάζει την πλατφόρμα για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βαρηκοΐας καθώς και άλλα έργα που στοχεύουν στην εξατομικευμένη φροντίδα ανθρώπων με διαταραχές ισορροπίας, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων κατά την ανεξάρτητη διαβίωση (HOLOBALANCE, SmartBear).

Στη διοργάνωση συμμετείχαν και άλλα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Κέντρα που έχουν αναδείξει την έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτός από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.) στην Αθήνα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) με παράλληλες συνεδρίες από την Αθήνα, την Πάτρα και το Ηράκλειο.

Το Συνέδριο πλαισίωσαν εξέχοντες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της έρευνας και της επιστήμης (όπως: O Μ.Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μ. Γκαμπριέλ Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο Κ.Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Χ.Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας) με ομιλίες που υπογράμμισαν την ανάγκη για αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας, της επιστήμης με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα, μια συνθήκη που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη του αύριο.

ITS 2020 1024x576 GRxorhgoi

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της 6ης Ετήσιας Διημερίδας του «Ελληνικού Οργανισμού Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών - ΙΤS Hellas» με θέμα «Ευφυή Συστήματα Μεταφορών και εξελίξεις στην Ελλάδα», η οποία πραγματοποιήθηκε ως Ψηφιακό Συνέδριο την Δευτέρα 14 και Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020. 

EUUphoto

Με το σύνθημα ‘Το Μέλλον μας Ενώνει’ η Αντιπροσωπεία της Ε.Ε στην Ελλάδα μας προσκαλεί στο Συνέδριο ‘EUandU’ που φέτος θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις 18 Ιανουαρίου 2021 και θα εστιάσει στην έρευνα, την τεχνολογία, την καινοτομία.

Στο συνέδριο συμμετέχουν Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Κέντρα που έχουν αναδείξει την έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό: το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.) στην Αθήνα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) και οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει! 

Screenshot 2021 01 08 at 15.47.08Πώς συνδέονται τα αποτελέσματα της έρευνας με την καθημερινότητα μας και που συναντάμε τις καινοτόμες εφαρμογές που αναπτύσσονται σήμερα στα ερευνητικά κέντρα της χώρας; Ποια η πορεία μιας ιδέας από το ερευνητικό εργαστήριο μέχρι την επιτυχία στην αγορά; Πώς είναι η καθημερινότητα ενός ερευνητή;

Η φετινή έκδοση του ‘EUandU’ θέτει στόχο να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει τους νέους στο δρόμο για την καινοτομία και τη δημιουργία, φέρνοντας τους πιο κοντά με τις εξελίξεις που καθορίζουν το μέλλον της έρευνας: την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, τη Μετάβαση στην Ψηφιακή Εποχή.

Μέσα από διαδραστικές και ενημερωτικές εισηγήσεις, οι ερευνητές του ΕΠΙΣΕΥ και της ομάδας I-Sense θα εξηγήσουν πώς η έρευνα μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητα μας και να προσφέρει λύσεις σε καίριους τομείς όπως το περιβάλλον, η υγεία και ο πολιτισμός και θα παρουσιάσουν βραβευμένα –σε αρκετές περιπτώσεις- αποτελέσματα πιλοτικών έργων (πχ. ELVITEN, Nemo, Green C Ports) με υποσχόμενη δυναμική για αξιοποίηση από το χώρο της πολιτικής και της αγοράς σε 3 άξονες: Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Ψηφιακή ΕΕ, Ανάκαμψη και Υγεία.

Screenshot 2021 01 08 at 15.46.18

  • Ποια τα βήματα -σε ερευνητικό και πολιτικό επίπεδο- που μας οδηγούν πλέον στο σχεδιασμό εναλλακτικών πράσινων τεχνολογιών για να καλύψουν τις ανάγκες της καθημερινής μετακίνησης στα αστικά κέντρα και τη μείωση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των λιμενικών επιχειρήσεων στις πόλεις μας; Ποιες ευκαιρίες δημιουργεί η Διευρωπαϊκή Επιχειρηματική Συμμαχία για την Ηλεκτροκίνηση (Business Alliance for Electromobility) για νέους επιχειρηματίες που θέλουν να καινοτομήσουν; (Παρουσιάζουν οι Δρ. Ε. Πορτούλη, Χριστίνα Αναγνωστοπούλου, Γ. Κανελλόπουλος)
  • Πώς τα έξυπνα εργαλεία δικτύωσης και εφαρμογές δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να αφηγηθούν και να μοιραστούν ‘ιστορίες’ της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τόπου τους, αλλά και να παρακολουθήσουν και να συλλέξουν περιβαλλοντολογικά δεδομένα για τις αλλαγές του φυσικού μας περιβάλλοντος -πχ παραμέτρους ποταμού, συνθήκες εδάφους κα;. (Παρουσιάζουν οι: Σ.Μπολιεράκης, Β.Τσιάκος, Γ.Τσιμικλής)
  • Πόσο καταλυτικός μπορεί να είναι ο ρόλος της τεχνολογίας στην Ιατρική; Μερικές από τις πιλοτικές εφαρμογές που θα παρουσιαστούν αφορούν έργα που στοχεύουν στη πρόληψη και αντιμετώπιση της βαρηκοΐας, στη εξατομικευμένη φροντίδα ανθρώπων με διαταραχές ισορροπίας, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων κατά την ανεξάρτητη διαβίωση.

Screenshot 2021 01 08 at 15.46.02

Το Συνέδριο πλαισιώνουν εξέχοντες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της έρευνας και της επιστήμης όπως: O Μ.Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μ. Γκαμπριέλ Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο Κ.Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Χ.Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας.

Screenshot 2021 01 08 at 15.47.47

Οι εγγραφές στο  “EUandU, online edition” πραγματοποιούνται διαδικτυακά και το πρόγραμμα του Συνεδρίου είναι διαθέσιμο εδώ. Οι συμμετέχοντες έχουν τη δυνατότητα φέτος να πάρουν μέρος σε διαδικτυακό παιχνίδι και να κερδίσουν ένα ταξίδι γνωριμίας με την ΕΕ στις Βρυξέλλες! Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση αλλά και το πρόγραμμα των συνεδριών θα βρείτε στο δικτυακό τόπο της διοργάνωσης https://www.euandu.eu/.

ITS 2020 1024x576 GBxorhgoi

In light of the continuing uncertainty surrounding the Coronavirus pandemic (COVID-19), the annual two-day Conference of the Hellenic Association for the deployment of Intelligent Transport Systems – ITS Hellas, is organised for the sixth consecutive year on Monday 14 and Tuesday 15 December 2020 as a virtual event.

ITS 2020 1024x576 GRxorhgoi

Υπό το πρίσμα της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας γύρω από την πανδημία του Κορωνοϊού (COVID-19), η ετήσια Διημερίδα του ελληνικού Οργανισμού Συστημάτων Ευφυών Μεταφορών- ITS Hellas, θα λάβει χώρα για έκτη συνεχόμενη χρονιά τη Δευτέρα 14 και την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου ως Ψηφιακό Συνέδριο.

Listen to the I-SENSE Group Director, Dr Angelos Amditis, presenting the Research Group's achievements in several areas including electromobility, citizens' science, cultural heritage preservation and circular economy adoption, during the 2020 Research Night of the National and Technical University of Athens.

 

 

Joint webinar of the H2020 projects RESISTFORESEESAFEWAY and PANOPTIS on 10th November 2020!

Extreme weather conditions, climate change, damages to the infrastructure (caused by natural and man-made hazards) and traffic impediments negatively impact the reliability of mobility solutions. Risk analysis, adaptation measures and strategies need to be developed to minimize the impact of natural and man-made hazards on seamless transport operation, protect the users of the transport networks in case of extreme conditions, as well as provide optimal information to the operators and users of the transport infrastructure.

RESISTFORESEESAFEWAY and PANOPTIS, are four EU collaborative research projects, funded under the same call of HORIZON 2020, with the aim to ease the continuity of mobility for both people and freight even in a case of serious disruptions due to natural or man-made circumstances. Major progress is done regarding individual mode components’ resilience to damage due to extreme weather conditions, including reduction of maintenance and retrofitting needs. These projects contribute to achieve reliable modal interchanges allowing continuous fluid traffic flow even during or after a disruption. A high level of resilience of the transport infrastructure is an essential contribution to sustainable development and of impact on and adaptation to climate change conditions.

L3Pilot Summer School 2020

Virtual

The L3Pilot Summer School for the Automated Driving implementation and Testing was successful!

Thank you all for joining!

 

Sign L3Pilot Summer School Thank you for joining us

The L3Pilot Summer School 2020 was held virtually on Wednesday 9 and Thursday 10 September with a fully booked attendance of more than 240 participants from 33 countries around the world.

L3Pilot Summer School 2020

Virtual

The L3Pilot Summer School for the Automated Driving implementation and

Testing is streaming right to you on September 9-10

Virtual event L3Pilot summerschool2020 twitter teaser VE 02

Only one and a half days to go until the L3Pilot Summer School 2020, that will be held virtually on Wednesday 9 and Thursday 10 September 2020. 

We invite you to the L3Pilot Summer School, where prominent speakers from academia and industry, both internal and external to the L3Pilot consortium, as well as key experts from other European projects and international initiatives in the field of Automated Driving (AD) will present the latest developments.

Virtual event L3Pilot summerschool2020 twitter teaser VE 02The virtual edition of the L3Pilot Summer School is on its way and we are glad to share our latest news. The L3Pilot Summer School "Developing and Testing Automated Driving", that will be held on 09-10 September 2020, is one of the most important events in the field of Automated Driving and will host prominent speakers from academia and industry, both internal and external to the L3Pilot consortium, as well as key experts from other European projects and international initiatives in the field to present the latest developments. Participants will discuss the main challenges in the areas of AD technology, exchange knowledge and contribute to the ongoing discussions about the future of AD.

About Us

I-SENSE is one of the Research Groups of the Institute of Communication and Computer Systems (ICCS). I-SENSE Group is very active in a number of Scientific and Research Areas with main Application Areas the Intelligent Transportation Systems, Virtual Environments, Assistive Technologies, Smart Integrated Systems - Sensors, Communication, Platforms. I-SENSE is involved in a number of EC and National Research Projects and has a significant presence in International Conferences and Scientific Journals. It is also involved in the organisation of important events, workshops and conferences.

Contact Us

ICCS - NTUA

9, Iroon Politechniou str.

Polytechnic Campus -

15773 Zografou,

ATHENS GREECE

I-SENSE Group

Email: info-isense@iccs.gr

Tel: +30 210 772 2398

Fax: +30 210 772 3557 (or -2291)

 


Latest Video