H έρευνα και η καινοτομία που παράγεται στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας θριάμβευσαν χτες στο Διαδικτυακό Συνέδριο EUandU που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Ελλάδα, μέσα από μια επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε το σημαίνοντα ρόλο της επιστήμης στην καθημερινότητα μας.
Στο φετινό EUandU και σε μια περίοδο που η έρευνα βρίσκεται στο φως της επικαιρότητας -καθώς η πανδημία ανέδειξε τον καθοριστικό της ρόλο για το μέλλον της ανθρωπότητας- ήταν κεντρική η παρουσία των ερευνητών του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ) και της ομάδας I-SENSE που μέσα από τις παρουσιάσεις τους έθεσαν στόχο να εμπνεύσουν τους νέους στη μαγεία της έρευνας και να δείξουν το δρόμο που συνδέει τα ερευνητικά αποτελέσματα με την επιχειρηματικότητα αλλά και την καθημερινότητα μας.
Ανάμεσα στους κεντρικούς ομιλητές, ο Ιωάννης Βασιλείου, Ομότιμος Καθηγητής, Διευθυντής και Πρόεδρος Δ.Σ. του Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ. υπογράμμισε την ανάγκη για αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα που θα οδηγήσει στην αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων και αναφέρθηκε τόσο σε επιτυχημένα παραδείγματα τεχνοβλαστών που γεννήθηκαν στους ερευνητικούς κόλπους του ΕΠΙΣΕΥ όσο και σε λαμπρά παραδείγματα ερευνητικών έργων που έχουν λάβει διεθνείς διακρίσεις και αποτελούν πολλά υποσχόμενες αφετηρίες για επιχειρηματική δραστηριότητα (όπως το NeMo για την ηλεκτροκίνηση και το Green C Ports για τα πράσινα λιμάνια).
Εξαιρετική ήταν η παρουσία των ερευνητών του ΕΠΙΣΕΥ / ΕΜΠ που με συντονιστή τον Δρ. Α. Αμδίτη, Διευθυντή Έρευνας στο ΕΠΙΣΕΥ, και σε ζωντανή σύνδεση από την Αθήνα παρουσίασαν τεχνολογίες που ανοίγουν το δρόμο για μια ‘έξυπνη κοινωνία’ -η οποία θέτει στο επίκεντρο τον άνθρωπο, χτίζεται με σεβασμό προς το περιβάλλον και βασίζεται σε αρχές της κυκλικής οικονομίας- και συζήτησαν για τα αποτελέσματα ερευνητικών έργων όπως αυτά προκύπτουν στο σημείο που διασταυρώνεται η πράσινη ανάπτυξη με τις ψηφιακές τεχνολογίες και στα πεδία των επιστημών για το περιβάλλον, τον πολιτισμό και την υγείαν.
To υλικό από τη ζωντανή μετάδοση της παράλληλης συνεδρίας του ΕΠΙΣΕΥ είναι διαθέσιμο εδώ:
Προς μια Έξυπνη Κινητικότητα με έδαφος την Ευρωπαική Πράσινη Συμφωνία
Τεχνολογίες που οδηγούν σε μια έξυπνη διασυνδεδεμένη κινητικότητα, προσβάσιμη από όλους και φιλική προς το περιβάλλον, όπως αυτές που επιδείχτηκαν στο πλαίσιο του έργου ELVITEN για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν από τη Δρ.Ε. Πορτούλη, ερευνήτρια της ομάδας ISENSE ενώ το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο θα αναπτυχθεί η ηλεκτροκίνηση και το βραβευμένο έργο ΝeMo παρουσιάστηκε από την κ.Χ.Αναγνωστοπούλου. Η έμφαση εδώ δόθηκε στο καινοτόμο αποτέλεσμα του έργου ΝeMo, την Διευρωπαϊκή Επιχειρηματική Συμμαχία για την Ηλεκτροκίνηση (ΒΑΕΜ) που αποτελεί ένα εύφορο έδαφος επιχειρηματικής δραστηριότητας για νέους που θέλουν να καινοτομήσουν. Με άξονα τους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας για μείωση των περιβαλλοντολογικών επιπτώσεων των λιμένων παρουσιάστηκε από τον Γ. Κανελλόπουλο και το έργο Green C Ports, ένα έργο που έχει λάβει επίσης διεθνείς διακρίσεις και στο οποίο συμμετέχει πιλοτικά το λιμάνι του Πειραιά.
Τεχνολογίες και ψηφιακά εργαλεία στη διάθεση των πολιτών σε μια Ψηφιακή Ευρώπη
Η ψηφιακή τεχνολογία και τα έξυπνα εργαλεία δικτύωσης που ενδυναμώνουν τους πολίτες να αφηγηθούν και να μοιραστούν ‘ιστορίες’ της πολιτιστικής κληρονομιάς και του τόπου τους αλλά και να παρακολουθήσουν και να συλλέξουν περιβαλλοντολογικά δεδομένα για τις αλλαγές του φυσικού μας περιβάλλοντος βρέθηκαν στο επίκεντρο της δεύτερης ενότητας. Ο Σ.Μπολιεράκης μέσα από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης που ανέπτυξε το έργο PLUGGY μας έδειξε πως τα ψηφιακά εργαλεία επιτρέπουν στους πολίτες να μοιραστούν προσωποποιημένη γνώση στον τομέα του πολιτισμού για την ανάδειξη τοπικών κοινοτήτων. Ξεκινώντας από την ίδια αφετηρία και προωθώντας την επιστήμη των πολιτών, το έργο SCENT που παρουσίασε ο Β.Τσιάκος, προτείνει μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα και εργαλειοθήκη για την αποθήκευση και διαχείριση περιβαλλοντολογικών δεδομένων που παράγονται από τους ίδιους τους πολίτες και ανοίγει το δρόμο για την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίηση διαλειτουργικών εργαλείων που θέτουν τη συλλογή δεδομένων για το περιβάλλον στο επίκεντρο. Με τα μάτια στην ψηφιακή εποχή, τo λιμάνι του μέλλοντος όπως το οραματίζονται μέσα από το έργο COREALIS παρουσιάστηκε από τον Γ.Τσιμικλή και πήραμε μια ιδέα για το πώς πτυχές της έρευνας πάνω στην κυκλική οικονομία μπορούν να εφαρμοστούν σε πραγματικές συνθήκες και να συμβάλουν σε μια πράσινη οικονομία.
Τεχνολογίες δεδομένων στην υπηρεσία της Ιατρικής
O τρίτος άξονας παρουσίασης μέρους των ερευνητικών δραστηριοτήτων του ΕΜΠ και του ΕΠΙΣΕΥ αναδεικνύει τον καταλυτικό ρόλο της ψηφιακής τεχνολογίας στην Ιατρική. Έτσι, παρακολουθήσαμε τον καθηγητή Λ.Αλεξόπουλο να μας μιλάει για την ανάλυση κυτταρικών σημάτων στην οστεοαρθρίτιδα και το έργο MOSPAIC, τον Δρ. Ι.Κουρή να παρουσιάζει την πλατφόρμα για την πρόληψη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της βαρηκοΐας καθώς και άλλα έργα που στοχεύουν στην εξατομικευμένη φροντίδα ανθρώπων με διαταραχές ισορροπίας, και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ηλικιωμένων κατά την ανεξάρτητη διαβίωση (HOLOBALANCE, SmartBear).
Στη διοργάνωση συμμετείχαν και άλλα Ερευνητικά Πανεπιστημιακά Κέντρα που έχουν αναδείξει την έρευνα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, εκτός από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Π.Ι.Σ.Ε.Υ.) στην Αθήνα, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ι.Τ.Ε.) στην Κρήτη και το Πανεπιστήμιο Πατρών (Π.Π.) με παράλληλες συνεδρίες από την Αθήνα, την Πάτρα και το Ηράκλειο.
Το Συνέδριο πλαισίωσαν εξέχοντες προσωπικότητες από το χώρο της πολιτικής, της έρευνας και της επιστήμης (όπως: O Μ.Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Μ. Γκαμπριέλ Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Νεολαίας και Αθλητισμού, ο Κ.Πιερρακάκης, Υπουργός Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης και ο Χ.Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας) με ομιλίες που υπογράμμισαν την ανάγκη για αποτελεσματικότερη σύνδεση της έρευνας, της επιστήμης με την καινοτομία, τις νέες τεχνολογίες και την επιχειρηματικότητα, μια συνθήκη που θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη του αύριο.