Το νέο ευρωπαϊκό έργο PALIMPSEST πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντηση του στο Μιλάνο

Το έργο Horizon Europe PALIMPSEST, το οποίο στοχεύει στην αναγέννηση της χαμένης «σοφίας αειφορίας» που βασίζεται στην παραγωγή τοπίων πολιτιστικής κληρονομιάς, πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντηση του στις 22-23 Μαρτίου 2023 στο Μιλάνο της Ιταλίας με την ενεργή συμμετοχή της ομάδας ISENSE του ΕΠΙΣΕΥ. Με συντονιστή το Politecnico di Milano, η κοινοπραξία PALIMPSEST περιλαμβάνει 24 οργανισμούς από 11 ευρωπαϊκές χώρες. Το έργο διαρκεί από την 1η Μαρτίου 2023 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026 και έχει προϋπολογισμό 3 εκατ. €.

Εμπνευσμένο από την αρχική σημασία της ελληνικής λέξης παλίμψηστος, το PALIMPSEST υιοθετεί μια προοπτική επαναγραφής και τη στηρίζει σε μια προσέγγιση ζωντανής κληρονομιάς. Μέσα από διαδικασίες συνδημιουργίας που περιλαμβάνουν τόσο δημιουργικούς όσο τεχνικούς φορείς αλλά και την κοινωνία των πολιτών, το PALIMPSEST στοχεύει να φανταστεί νέα σενάρια και να πειραματιστεί με καινοτόμες πρακτικές που συνδέουν ανθρώπινες ενέργειες, κληρονομιά τοπίου και στόχους βιωσιμότητας. Το PALIMPSEST περιστρέφεται γύρω από τρεις πιλότους με ισχυρές πολιτιστικές ταυτότητες και σχετικά περιβαλλοντικά προβλήματα: το Lodz στην Πολωνία (PL), το Μιλάνο στην Ιταλία και τη Jerez de la Frontera στην Ισπανία.

Ο ομάδα Isense του ΕΠΙΣΕΥ είναι υπεύθυνη για την επικοινωνία και τη διάδοση του έργου καθώς και για τη χρήση μιας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για κινητά (CirculAR) που θα αποτελεί μέρος των δραστηριοτήτων διάδοσης και επικοινωνίας και μέσω του επαυξημένου περιεχομένου που αναπτύσσεται στο πλαίσιο του έργου, θα στοχεύει στη διάδοση των στόχων του έργου που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των τοπίων πολιτιστικής κληρονομιάς, τη δημιουργία τοπίου και την ενδυνάμωση της Πολιτισμικής Βιομηχανίας σε ένα ευρύ φάσμα τελικών χρηστών, όπως πολίτες, ερευνητές και δημόσιους φορείς.

Στις 24 Μαρτίου, το HeriTACT και το PALIMPSEST, δυο ευρωπαϊκά προγράμματα που χρηματοδοτήθηκαν κάτω από την ίδια πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ένωσαν τις δυνάμεις τους για μια δημόσια εναρκτήρια εκδήλωση στο Μιλάνο σχετικά με την αναβίωση της ζωντανής κληρονομιάς στην Ευρώπη. Η εκδήλωση, που διοργανώθηκε από κοινού από τα έργα PALIMPSEST και HeriTACT στο πλαίσιο του Νέου Ευρωπαϊκού Bauhaus, είχε ως στόχο να αναλύσει τον ρόλο της αρχιτεκτονικής και των καλλιτεχνικών πρακτικών στις διαδικασίες μεταμόρφωσης της ζωντανής κληρονομιάς.

Οι εταίροι του έργου PALIMPSEST

Politecnico di Milano (POLIMI), Aalborg University (AAU), Basque Center for Climate Change (BC3), ANCI Toscana (ANCI), SemantiKa (SEM), Ayuntamiento de Jerez (JER), Fundarte (FUND), ERSAF , ICCS,  Nomad Garden (NGAR), NOVELCORE (NVCR), COAL, Lodz Art Center (LAC), University of West Bohemia (UWB), CULTURALINK (CLINK), KARAKORUM (KAR), City of Lodz , Lodz Academy of Fine Arts, Associazione ETRE, Grupo Desarrollo Rural Campina de Jerez, Major Cities of Europe (MCE), ECOMUSEO di Parabiago, International Federation of Landscape Architecture (IFLA),DESIS Polimi

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://palimpsest-project.eu

Ακολουθήστε το PALIMPSEST:

Twitter: @PalimpsestEU

LinkedIn: PALIMPSEST EU Project

Instagram: @PalimpsestEU

Please share this