Βελτιώνοντας τις διαδικασίες επίγειας παρατήρησης των ερήμων μέσα από το έργο CiROCCO

Το ευρωπαϊκό  έργο CiROCCO πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντηση του στην Αθήνα στις 20 και 21 Μαρτίου 2023. Στην κοινοπραξία, της οποίας ηγείται το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών & Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) και η ομάδα του I-SENSE Group, συμμετέχουν 12 οργανισμοί από 4 κράτη-μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία και Λουξεμβούργο) και από 3 χώρες εκτός ΕΕ (Ελβετία, Αίγυπτος και Σερβία). Με τη διεθνή κοινοπραξία του, το CiROCCO θέτει στόχο να συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της επίγειας παρατήρησης σε ερήμους και στη διαμόρφωση των μοντέλων κλιματικής αλλαγής. Το όραμα του CiROCCO είναι να αναπτύξει σύγχρονες τεχνικές σύντηξης δεδομένων, τηλεσκόπησης και εξομοίωσης μοντέλων κλιματικής αλλαγής, να εγκαταστήσει επιτόπιους χαμηλού κόστους αυτόνομους και ηλεκτρικούς κόμβους με αισθητήρες σε περιοχές και οικοσυστήματα ερήμου όπως στην Αίγυπτο, τη Σερβία, και την Ισπανία. Ταυτόχρονα θα αναπτυχθούν υπηρεσίες παροχής και επεξεργασίας δεδομένων στην ερευνητική κοινότητα με στόχο τη βελτίωση των μοντέλων κλιματικής αλλαγής.

Η ομάδα μας ΙSENSE GROUP του ΕΠΙΣΕΥ είναι ο συντονιστής του έργου, υπεύθυνη για τον καθορισμό των απαιτήσεων του συστήματος που θα αναπτυχθεί βάσει των αναγκών των χρηστών, καθώς και την αξιολόγηση της απόδοσης, την ανάλυση επιπτώσεων και την ανάπτυξη οδηγιών για την επαναληψιμότητα του έργου. Η ομάδα μας είναι επίσης υπεύθυνη για τις δραστηριότητες διαχείρισης, διάχυσης και επικοινωνίας του έργου και συνεργασίας με σχετικά έργα, ενώ είναι υπεύθυνο και για την εξασφάλιση της συμμόρφωσης με τις δεοντολογικές απαιτήσεις του έργου, όπως αυτές καθορίζονται στο σχετικό πακέτο εργασίας. Επιπλέον, το ΕΠΙΣΕΥ και η ομάδα μας θα έχει πολύ ενεργό ρόλο στο σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και των απαιτήσεων του συστήματος, τον καθορισμό προδιαγραφών για εγκατάσταση και σωστή λειτουργία αισθητήρων χαμηλού κόστους σε ερήμους όπου δεν υπάρχουν επαρκή δείγματα μετρήσεων και την ανάπτυξη αλγορίθμων για επεξεργασία δεδομένων στις ακροδικτυακές συσκευές. Τέλος, το ΕΠΙΣΕΥ θα επιληφθεί της αγοράς όλου του εξοπλισμού που θα χρησιμοποιηθεί στις περιοχές των πιλότων, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές τιμές αναλώσιμων και εξοπλισμού.

Κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνάντησης, οι εταίροι μοιράστηκαν τις προσδοκίες και τα σχέδιά τους για το έργο. Ο Δρ Αμδίτης, συντονιστής έργου, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης στο ΕΠΙΣΕΥ, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το έργο, δηλώνοντας «Στο ΕΠΙΣΕΥ, είμαστε περήφανοι που συντονίζουμε το  συναρπαστικό αυτό έργο και ελπίζουμε να συμβάλουμε στη καλύτερη κατανόηση των οικοσυστημάτων της ερήμου, βελτιώνοντας τόσο τις μεθόδους παρατήρησης τους όσο και τα δεδομένα που  έχει διαθέσιμα η ερευνητική κοινότητα σήμερα».

Η κοινοπραξία αποτελείται από 3 Ακαδημαϊκούς και Ερευνητικούς Τεχνολογικούς Οργανισμούς, 4 εταιρείες και 5 εθνικούς, περιφερειακούς και τοπικούς φορείς. Το έργο θα διαρκέσει από την 1η Μαρτίου 2023 έως τις 28 Φεβρουαρίου 2026 και έχει προϋπολογισμό 3,5 εκατ. €.

Οι εταίροι του έργου CiROCCO

Institute of Communication and Computer Systems (ICCS), National Observatory of Athens (NOA), EBOS Technologies Limited (EBOS), NETCOMPANY-INTRASOFT SA (INTRA), INOSENS Doo Novi Sad (INO), Centre For Environment and Development for the Arab Region and Europe (CEDARE), University of Cyprus (UCY), Idalion Municipality (DIMOS), Ministry of Labour and Social Insurance (MOL), JAVNO Preduzace Vojvodinasume, Pretrovaradin (VSUME), Agencia Estatal Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), Astrocast SA (ASTRO)

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του έργου: https://cirocco-project.eu/

Ακολουθήστε το CiROCCO στο LinkedIn https://www.linkedin.com/company/cirocco-eu-project/

και στο Twitter https://twitter.com/Cirocco_eu

 

Please share this