H 1η Πιλοτική Επίδειξη του CitySCAPE στο Ταλίν της Εσθονίας

To έργο CitySCAPE  (City-level Cyber-Secure Multimodal Transport Ecosystem) διερευνά όλες τις διαστάσεις που αποκτά η κυβερνοασφάλεια στα πολυτροπικά συστήματα μεταφορών, εισάγει καινοτόμα εργαλεια και τεχνικές ανάλυσης και εκτίμησης  κυβερνοαπειλών και ενορχηστρώνει πλήθος από λύσεις προγραμματισμού σε μια διαλειτουργική βάση εργαλείων που ενσωματώνονται εύκολα σε κάθε πολυτροπικό σύστημα μεταφοράς. Η ερευνητική ομάδα Ι-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ συντονίζει το έργο το οποίο πρόσφατα πραγματοποιήσε την πρώτη του πιλοτική επίδειξη στο Τάλιν της Εσθονίας.

Οι εργασίες για τον πιλότο ξεκίνησαν την 1η Ιουλίου όπου για  μια περίοδο δύο εβδομάδων το αυτόνομο λεωφορείο IseAuto, που χρησιμοποιήθηκε και στην επίδειξη, βρισκόταν σε λειτουργία στην περιοχή της πανεπιστημιούπολης του TalTech για να συλλεχθούν δεδομένα. Μετά από συνολικά πέντε εβδομάδες προπαρασκευαστικών εργασιών, όλοι οι τεχνικοί εταίροι του έργου συγκεντρώθηκαν στο Τάλιν για να πραγματοποιήσουν την πιλοτική επίδειξη στην οποία παρουσιάστηκαν δύο σενάρια σε πραγματικό περιβάλλον και συνθήκες. Εκεί πραγματοποιήθηκαν κυβερνοεπιθέσεις στα συστήματα του ΙseAuto και αξιολογήθηκε η απόδοση του συστήματος CitySCAPE με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Η πιλοτική επίδειξη επικεντρώθηκε στον αποτελεσματικό χειρισμό των κυβερνοεπιθέσεων, στην ελαχιστοποίηση των κινδύνων ασφαλείας, στη βελτίωση της πρόβλεψης ηλεκτρονικής απάτης και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων για το προσωπικό απόρρητο. Κατά την διάρκεια της επίδειξης πραγματοποιήθηκαν επίσης οκτώ training sessions με την συμμετοχή επαγγελματιών από την  DNSC,  την ENISA – European Union Agency for Cybersecurity, την CERT France και την CSIRT Greece  όπως και ειδικών του TalTech και του τμήματος μεταφορών του TALLINN.

Η πολύτιμη εμπειρία που αποκτήθηκε στο Τάλιν, θα χρησιμοποιηθεί και στην επόμενη πιλοτική επίδειξη του έργου που θα ακολουθήσει σύντομα στην Γένοβα της Ιταλίας.

Please share this