Ανοιχτή Πρόσκληση του Ευρωπαϊκού έργου PALIMSEST για Δημιουργούς από τον χώρο της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής

Το PALIMPSEST έχει ως στόχο τον μετασχηματισμό τοπίων μέσω της συν-δημιουργίας βιώσιμων λύσεων που συνδέουν τις ανθρώπινες δράσεις, την πολιτιστική κληρονομιά και τη βιωσιμότητα. Αυτή η προσπάθεια αλληλεπιδρά με τις τοπικές πρακτικές, την αρχιτεκτονική, τον σχεδιασμό και την τέχνη, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει μια ισορροπία μεταξύ του ανθρώπινου παράγοντα και του φυσικού τοπίου.

Με ιδιαίτερη χαρά  λοιπόν, καλούμε δημιουργούς από τον χώρο της Τέχνης και της Αρχιτεκτονικής να συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια σε τρεις διαφορετικούς πιλότους:

  • Lodz (Πολωνία): Πόλη κινηματογράφου της UNESCO, με πλούσια βιομηχανική κληρονομιά, που όμως αντιμετωπίζει προκλήσεις ρύπανσης (νερό, αέρας και έδαφος). Εδώ το έργο θα επιδιώξει να αναζωογονήσει το βιομηχανικό αστικό τοπίο δημιουργώντας ένα νέο πρότυπο για τις αστικές περιοχές.
  • Jerez de la Frontera (Ισπανία): Αυτός ο ανδαλουσιανός αμπελώνας αντιμετωπίζει προκλήσεις στον καταμερισμό της χρήσης της γης μεταξύ γεωργίας, τουρισμού και παραγωγής ενέργειας. Εδώ το έργο επιδιώκει βιώσιμες λύσεις που θα διατηρήσουν την πολιτιστική του σημασία.
  • Milano (Ιταλία): Εδώ το έργο επικεντρώνεται στο “αόρατο” ποτάμι Lambro, το οποίο σχηματίστηκε από αρχαίες πρακτικές άρδευσης και αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας. Η φιλοδοξία του PALIMPSEST στο Μιλάνο, είναι η προστασία του υδάτινου τοπίου με δημιουργικότητα και προνοητικότητα.

Το PALIMPSEST προωθεί συνεργατικές πειραματικές προσπάθειες που βασίζονται σε πρακτικές της τέχνης και της αρχιτεκτονική. Για κάθε τόπο πιλοτικών δοκιμών, θα επιλεγεί έναν άτομο ή ομάδα ατόμων για διανύσει μαζί με την κοινοπραξία του έργου,  την πορεία της μεταμόρφωσης αυτών των τοπίων, συμμετέχοντας στον σχεδιασμό, την οργάνωση και την πραγματοποίηση δύο εργαστηρίων – ένα το 2024 και το δεύτερο το 2025.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εντατικών εργαστηρίων, ο σχεδιασμός, οι πρακτικές τέχνης και η αρχιτεκτονική θα ανοίξουν έναν συναρπαστικό διάλογο για τις ανάγκες κάθε τόπου και τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Σε αναγνώριση της συνεισφοράς των συμμετεχόντων, κάθε ένας από τους τρεις επιλαχόντες (ή ομάδα επιλαχόντων) θα λάβει 10.000 ευρώ. Η οικονομική αυτή ενίσχυση έχει ως στόχο να διευκολύνει την υλοποίηση των δημιουργικών ιδεών και την στήριξη της έρευνας των καλλιτεχνών. Επιπλέον, οι νικητές θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε περιοδικές διαδικτυακές συναντήσεις μετά το εργαστήριο, συνεισφέροντας στον σχεδιασμό και άλλων δραστηριοτήτων που ακολουθούν.

Βρεθείτε και εσείς εκεί όπου η δημιουργικότητα συναντά τη βιωσιμότητα και η τέχνη διαμορφώνει ένα πιο φωτεινό μέλλον. Υποβάλετε τις προτάσεις σας και γίνετε μέρος της επαναστατικής πορείας του έργου PALIMPSEST!

Για να διαβάσετε την πλήρη ανακοίνωση και να υποβάλετε αίτηση επισκεφτείτε το https://www.palimpsest-project.eu/palimpsest-creative-dialogues-open-call/

Please share this