Urban Releaf: ένα νέο έργο για το I-SENSE Group

Το Urban Releaf είναι ένα νέο συγχρηματοδοτούμενο έργο Horizon Europe, που έχει ως στόχο να αξιοποιήσει την επιστήμη των πολιτών για να προωθήσει την καινοτομία στο δημόσιο τομέα. Η κλιματική αλλαγή σε συνδυασμό με την υψηλή αστικοποίηση (έως το 2050 αναμένεται να ζουν στις πόλεις περισσότεροι από 2,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι) μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ανθρώπινη υγεία.

Για την αντιμετώπιση αυτής της πρόκλησης, το Urban Releaf φέρνει σε διάλογο τον ακαδημαϊκό και τον ιδιωτικό τομέα, καθώς και έξι ευρωπαϊκές πόλεις (Αθήνα, Ελλάδα I Cascais, Πορτογαλία I Dundee, Βρετανία I Mannheim, Γερμανία I Ρίγα, Λετονία I Ουτρέχτη, Ολλανδία), προκειμένου να αξιολογήσει τις τρέχουσες πολιτικές αστικού πρασίνου και όλοι μαζί να συν-δημιουργήσουν, μέσω της επιστήμης των πολιτών, οικοσυστήματα δεδομένων για τη διασφάλιση της πιο ομαλής προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, την υποστήριξη των πράσινων υποδομών και του αστικού σχεδιασμού και επίσης για τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων.

Το UrbanReleaf θα συντελέσει στον εκδημοκρατισμό της παρακολούθησης του αστικού πρασίνου και την ευρύτερη διαδικασία χάραξης πολιτικής για τις πόλεις που επιδιώκουν την ανθεκτικότητα. Το οικοσύστημα δεδομένων Urban ReLeaf και τα σχετικά μοντέλα διακυβέρνησης θα προσφέρουν νέα μονοπάτια για την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, διατηρώντας τις πόλεις μας πράσινες, βιώσιμες και  προσφέροντας ίσες ευκαιριες σε όλους.

Please share this