Tο I-SENSE στην Εκδήλωση για την Ημέρα της Ευρώπης  

Την Κυριακή 12 Μάϊου, η ερευνητική μας ομάδα συμμετείχε με επιτυχία στην εκδήλωση  “Ημέρας της Ευρώπης” η οποία έλαβε χώρα στο Anassa City Events στην Αθήνα και συνδιοργανώθηκε από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Ο Κώστα Κουκουδής, ο Ορεστης Σαμσόν, η Ειρήνη Κριμπά και ο Δημήτρης Μαραγκός εκπροσώπησαν την ομάδα μας και υποδέχτηκαν το κοινό στο περίπτερο του Ι-SENSE όπου ενημέρωσαν τους ενδιαφερόμενους για τις ερευνητικές δραστηριότητες της ομάδας και παρουσίασαν ορισμένα από τα ερευνητικά έργα της όπως το APSIM, το THETIDA και το PALIMPSEST.

Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο έργο APSIM όπου παρουσίασε δυο εφαρμογές εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (AR και VR) που επιτρέπουν στους χρήστες την περιήγηση σε εκθέματα τριών αρχαιολογικών χώρων! Φορώντας τα ειδικά γυαλιά και χρησιμοποιώντας τα χειριστήρια, οι επισκέπτες  περιηγήθηκαν και είδαν σε τρισδιάστατη μορφή, επιλεγμένα εκθέματα (που δεν έχουν διασωθεί) από την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου, τον Αρχαιολογικό Χώρο της Δήλου και το Επιγραφικό Μουσείο. Συγκεκριμένα από την Πανεπιστημιακή Ανασκαφή του Δίου παρουσιάστηκε μέσω της εφαρμογής η Επισκοπική Βασιλική ενώ από την Δήλο, τα Προπύλαια, ο Οίκος Ναξίων και ο Ναός του Απόλλωνα. Επιπλέον, στην εφαρμογή παρουσιάστηκε και το κτίριο της Σκευοθήκη του Φίλωνος που βρίσκονταν στον Πειραιά.

Παράλληλα οι επισκέπτες χρησιμοποίησαν και την καινοτόμα AR εφαρμογή CirculAR για smartphones που έχει δημιουργηθεί για τα έργα APSIM και THETIDA, έμαθαν περισσότερα για την ιστορία των εκθεμάτων και είδαν τις τρισδιάστατες αναπαραστάσεις τους στον χώρο!

O Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς βρέθηκε στο περίπτερο του I-SENSE και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις των ερευνητικών έργων ενώ ο κ. Ιωάννης Βασιλείου, πρώην πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ δοκίμασε την VR εφαρμογή του APSIM, φορώντας τα ειδικά γυαλιά!

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους παρευρεθήκαν στην εκδήλωση και δοκίμασαν τις εφαρμογές μας και ευχόμαστε να χρησιμοποιηθούν στην πράξη, αναβαθμίζοντας την εμπειρία επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και την Ευρώπη!

Please share this