Δημοσιεύτηκε White Paper για την Εταιρική Κινητικότητα ως Υπηρεσία (Corporate Mobility as a Service – CMaaS) από την MaaS Alliance, την Ευρωπαϊκή Συμμαχία για την Κινητικότητα ως Υπηρεσία (MaaS), στο οποίο εξετάζεται πώς οι εταιρίες μπορούν να ενσωματώσουν λύσεις MaaS για να βελτιώσουν την κινητικότητα των εργαζομένων τους και να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.
Κύρια σημεία CMaaS:
- Ευελιξία & Προσαρμοστικότητα: Οι λύσεις MaaS προσφέρουν ευέλικτες επιλογές μετακίνησης (όπως για παράδειγμα ΜΜΜ, ποδήλατα, κοινόχρηστα οχήματα, κ.α.) που μπορούν να προσαρμοστούν στις ανάγκες μεταφοράς των εργαζομένων μιας επιχείρησης.
- Μείωση Κόστους: Η ενσωμάτωση των MaaS μπορεί να μειώσει το μεταφορικό κόστος και να βελτιώσει την αποδοτικότητα μιας εταιρίας (π.χ. μέσω μείωσης εξόδων για εταιρικά οχήματα και καύσιμα).
- Περιβαλλοντικά Οφέλη: Η χρήση βιώσιμων μέσων μεταφοράς συμβάλλει στη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και άρα βοηθά τις εταιρείες στην μείωσης του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος και την επίτευξη στόχων βιωσιμότητας.
- Τεχνολογία: Οι ψηφιακές πλατφόρμες παίζουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση των MaaS, καθώς ενσωματώνουν διάφορες υπηρεσίες μεταφοράς και επιτρέπουν στους χρήστες να σχεδιάζουν και να διαχειρίζονται τα ταξίδια τους πιο εύκολα και αποτελεσματικά.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να ανατρέξετε στο πλήρες White Paper εδώ . Η ερευνήτρια Κάτια Παγλέ από το τμήμα ISM του ΙSENSE Group έχει συνεισφέρει στη δημοσίεση αυτή ώς contributor/reviewer.
Το ΕΠΙΣΕΥ είναι μέλος του MaaS Alliance και εκπροσωπείται από την ομάδα μας, I-SENSE. Κύριος στόχος του οργανισμού είναι η δημιουργία μιας ενιαίας και ανοιχτής αγοράς για την Κινητικότητα ως Υπηρεσία (MaaS) και η πλήρης ανάπτυξη των υπηρεσιών MaaS. Στα δέκα χρόνια δραστηριοποίησης, από την σύστασή του το 2015 στο 15th ITS WorldCongress έως και σήμερα, η MaaS Alliance έχει ενώσει βασικούς ενδιαφερόμενους (δημόσιες αρχές, φορείς μεταφορών, παρόχους υπηρεσιών, ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς οργανισμούς), για την κατάργηση των εμποδίων και για την δημιουργία ενός ανοιχτού, διαλειτουργικού οικοσυστήματος κινητικότητας.
Από το I-SENSE, συμμετέχει στις δραστηριότητες η Κάτια Παγκλέ, μέλος του Τμήματος Smart Mobility Applied Systems(SMAS)