CARDIMED: Ένα νέο έργο για την ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας ξεκινά

Το Ευρωπαϊκό Ερευνητικό έργο CARDIMED, το οποίο εντάσσεται στο πρόγραμμα ‘’Ορίζοντας’’ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντηση του στην Αθήνα στις 27, 28 και 29, Σεπτεμβρίου.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση της κλιματικής ανθεκτικότητας στη βιογεωγραφική περιοχή της Μεσογείου, μέσω φυσικών λύσεων και άλλων τεχνικών υποδομών που προωθούν την κυκλική οικονομία και στηρίζουν τον ψηφιακό, κοινωνικό και συστημικό μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο του έργου θα εφαρμοστούν 47 διαφορετικοί τύποι φυσικών συστημάτων, μέσω 83 παρεμβάσεων σε 10 περιοχές και 20 τοποθεσίες.

Οι συμμετέχουσες κοινότητες θα δημιουργήσουν μια ‘’Συμμαχία Κλιματικής Ανθεκτικότητας’’, η οποία θα λειτουργήσει ως βασικό εργαλείο επέκτασης του δικτύου, μέσω της αναβάθμισης των υφιστάμενων τοποθεσιών και της προσθήκης νέων. Το δίκτυο αναμένεται να αποτελείται από 28 περιφέρειες και 70 κοινότητες έως το 2030, δημιουργώντας 8000 θέσεις εργασίας στον τομέα των NBS (Nature-based Solution) και επιστρατεύοντας πάνω από 450 εκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις για το κλίμα.

Το I-SENSE Group  θα ηγηθεί των προσπαθειών για τη δημιουργία και τη βελτιστοποίηση ψηφιακών εργαλείων που διευκολύνουν την απορρόφηση των NBS για ανθεκτικότητα και προσαρμογή στο κλίμα, τα οποία περιλαμβάνουν και τη δημιουργία μιας εφαρμογής με τελικό χρήστη τους πολίτες.

Το έργο συντονίζεται από το Εργαστήριο Υγειονομικής Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ συμμετέχουν συνολικά 50 εταίροι από διάφορες χώρες της ΕΕ και της Μεσογείου.

Please share this