Οι ερευνητές μας ξεναγούν μικρούς και μεγάλους στη Βραδιά του Ερευνητή 2023 στο ΕΜΠ

Όταν η έρευνα συναντά τους μικρούς και μεγάλους θαυμαστές της, βρισκόμαστε στη Βραδιά του Ερευνητή και η ομάδα μας δεν θα μπορούσε να λείπει. Ένα μεγάλο μπράβο στους ερευνητές μας που ακούραστα μετέδωσαν τον ενθουσιασμό τους για τα αποτελέσματα μακροχρόνιας δουλειάς και ενέπνευσαν τους αυριανούς ερευνητές.

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, συνεπές στο ραντεβού του για δέκατη συνεχή χρονιά, συνδέθηκε και φέτος με τη μεγάλη Ευρωπαϊκή γιορτή της Έρευνας “European Researchers’ Night” και διοργανώσε τη Βραδιά του Ερευνητή στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και για όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της Αττικής την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023. μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Η έμφαση τη φετινή χρονιά δόθηκε στις ερευνητικές δράσεις για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης για την πράσινη αειφόρο και ψηφιακή μετάβαση.

Οι επισκέπτες της βραδιάς και του booth μας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εφαρμογές AR που καθιστούν δυνατή την εικονική ξενάγηση σε πολιτιστικά μνημεία της χώρας, να ενημερωθούν για εφαρμογές στον τομέα της πολιτικής προστασίας που θέτουν τον πολίτη στο επίκεντρο και συλλέγουν δεδομένα από τους πολίτες για την προστασία από φυσικές καταστροφές, να γνωρίσουν έξυπνες συσκευές που διευκολύνουν το έργο των διασωστών και να πειραματιστούν με τις αρχές της εικονικής πραγματικότητας μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.

Συμμετείχαν οι: Γιώργος Χατζηπαυλής, Χρυσούλα Παπαθανασίου, Άντζυ Κάντζου, Λάμπρος Παυλόπουλος, Ειρήνη Κριμπά, Θωμάς Παπαιωάννου, Κωνσταντίνος Κουκουδής, Δρ Ιωάννα Δούτσου,

Εuropean Researchers Night
Κάθε χρόνο πάνω από δύο εκατομμύρια πολίτες σε 25 χώρες σε περισσότερες από 350 ευρωπαϊκές πόλεις μετέχουν στη Βραδιά του Ερευνητή, μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στόχο την εξοικείωση του κοινού με τον υπέροχο κόσμο της έρευνας. Ζητούμενο εδώ είναι η γνωριμία με τα επιτεύγματα των Ερευνητών. Το εμβληματικό κτίριο Αβέρωφ του Πολυτεχνείου Πατησίων ανοίγει τις πύλες του και υποδέχεται το ευρύ κοινό, προβάλλοντας τους ερευνητές του ΕΜΠ, των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των Ερευνητικών Κέντρων, με έμφαση στην διασύνδεση της Έρευνας με την Εκπαίδευση και την Απασχόληση μέσω της Καινοτομίας για την Ανάπτυξη και την Αειφορία, επιτυγχάνοντας μοναδικά για μία μόνο μέρα το χρόνο, την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτέμβρη, τη μαζική προσέλευση χιλιάδων κόσμου, των πολιτών της Αθήνας, με έμφαση στους μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, την πανεπιστημιακή και ερευνητική κοινότητα, οι οποίοι συμμετέχουν με ενθουσιασμό σε παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και δρώμενα, αλληλεπιδρώντας σε μια σειρά από δραστηριότητες με πρωτότυπα πειράματα, επιτόπου μετρήσεις και εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, τεχνητή νοημοσύνη, επιδείξεις τεχνικών διατάξεων, επιστημονικών οργάνων και μοντέλων

Please share this