Στο περίπτερο ‘Ακαδημία’ της 87ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, φέτος θα βρεθούν ερευνητικά επιτεύγματα της ομάδας μας, επιτεύγματα που έχουν στόχο να υπηρετήσουν το κοινωνικό σύνολο και είναι σημαντικό να εκτεθούν στους αποδέκτες τους.
Η ΔΕΘ κάθε χρόνο υποδέχεται πάνω από 200.000 επισκέπτες, στεγάζει περί τους 1500 εκθέτες από Ελλάδα και εξωτερικό, προσφέρει πλήθος σημαντικών παράλληλων εκδηλώσεων και αποτελεί το μεγαλύτερο εκθεσιακό γεγονός στη χώρα. Τα ερευνητικά και ακαδημαικά ιδρύματα της χώρας έχουν δυναμική παρουσία στη διοργάνωση αυτή καθώς αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για γέφυρες μεταξύ της εγχώριας επιστημονικής παραγωγής, του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, των δημόσιων αρχών, της πολιτικής ηγεσίας και του επιχειρηματικού κόσμου.
Το ΕΠΙΣΕΥ φέτος σχεδιάζει την παρουσία του εκεί δυναμικά με τεχνολογικά εκθέματα που θα φιλοξενηθούν στο περίπτερο του ΕΜΠ αλλά και με παράλληλες εκδηλώσεις- ομιλίες. Τα τεχνολογικά εκθέματα και το πλούσιο ερευνητικό έργο του φορέα θα προβληθεί μέσα από 5 θεματικές ενότητες 1. Διαχείριση Κρίσεων και Φυσικών Καταστροφών 2. Αυτονομία & Ηλεκτροκίνηση 3. Πολιτισμός & Τεχνολογία 4. Ενέργεια, Κυκλική Οικονομία, Νερό, Περιβάλλον, 5.Εφαρμογές στις Επιστήμες Υγείας.
Η συμβολή του ΕΠΙΣΕΥ στη διεθνή και εγχώρια έρευνα αλλά και οι δράσεις του φορέα προς την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων για το κοινωνικό όφελος θα βρεθούν στο επίκεντρο της ομιλίας του Ι.Ψάρρα, Διευθυντή του ΕΠΙΣΕΥ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 09/09 στις 18.00 (ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑ).
Μια ακόμα ξεχωριστή ομιλία με θέμα τις τεχνολογίες για τη διαχείριση κρίσεων και φυσικών καταστροφών θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11/09 και ώρα 19.00 με ομιλητές τον Δρ Άγγελο Αμδίτη και τον Ελ.Ουζούνογλου. Στην εκδήλωση “Διαχείριση Κρίσεων: Εφαρμογές που θέτουν τον Πολίτη στο επίκεντρο’ οι ερευνητές μας θα παρουσιάσουν εφαρμογές που αναπτύσονται και θέτουν τον πολίτη στο επίκεντρο, δίνοντας του τη δυνατότητα να συμβάλει στη διαχείριση κρίσιμων συμβάντων, τροφοδοτώντας με δεδομένα και στοιχεία τις αντίστοιχες ψηφιακές πλατφόρμες και κατ’ επέκταση τις αρχές και τους φορείς διαχείρισης κρίσεων που με βάση αυτή την κρίσιμη πληροφορία θα είναι σε θέση να λαμβάνουν αποτελεσματικές αποφάσεις για την οργάνωση επιχειρήσεων διάσωσης ή προστασίας.
Κλιματική αλλαγή – Υγεία – Πολιτιστική Κληρονομιά
Πρωταγωνιστές όμως και για τις 10 ημέρες της παρουσίας μας εκεί θα είναι έξυπνες συσκευές, εφαρμογές και λύσεις που μπορούν να οδηγήσουν στις έξυπνες κοινωνίες του μέλλοντος και που η ανάπτυξη τους αποτελεί καθημερινό μέλημα και εργασία των ερευνητών του ΕΠΙΣΕΥ, σε μια πορεία να αναζητήσουμε τις απαντήσεις στις μεγάλες προκλήσεις που θέτει η εποχή μας, ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, την υγεία, ασφάλεια και προστασία των πολιτών από κρίσεις και φυσικές καταστροφές αλλά και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων, θα γνωρίσουμε το διασημο σωσίβιο του SAFEPASS αλλά και άλλες έξυπνες λύσεις για επιβάτες και πλήρωμα επί κρίσιμων συμβάντων όπως τα dynamic exit signs – που ανανεώνουν δυναμικά την σήμανση των εξόδων διαφυγής-, εφαρμογές κινητών smartphone, wristbands που παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για την τοποθεσία των επιβατών και τις ζωτικές τους ενδείξεις, ολοκληρωμένα συστήματα ελέγχου με στόχο τη βέλτιστη εκενωση επιβατηγών πλοίων , αλλά και έξυπνα γυαλιά AR που εκπαιδεύουν αποτελεσματικά τους διασώστες στο έργο τους. Στο ίδιο κλίμα, θα δούμε αισθητήρες για έξυπνα κτίρια, τεχνολογίες που συμβάλουν στην έγκαιρη και αποτελεσματική εκκένωση κτιρίων σε κρίσιμα συμβάντα, καθώς και έξυπνα ρολόγια που μεταφέρουν πολύτιμα δεδομένα για την υγεία των χρηστών που βρίσκονται σε ορυχεία κλπ.
Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η παρουσία του ρομπότ iwalk, του έξυπνου ρομποτικού περιπατήτηρα κινητικής και νοητικής υποβοήθησης ηλικιωμένων ατόμων με κινητικά προβλήματα που αναπτύσσει η ομάδα i-RAL του ΕΠΙΣΕΥ. Σε αυτή την κατεύθυνση και με στόχο να τεθούν οι έξυπνες τεχνολογίες στην υπηρεσία των επιστημών υγείας θα γνωρίσουμε τη δραστηριότητα και άλλων ομάδων του ΕΠΙΣΕΥ στον τομέα, και θα εξερευνήσουμε από κοντά όργανα αισθητήρες μέτρησης ιοκού φορτίου κλπ, που αναπτύσονται και εξελίσσονται συνεχώς.
Στο τομέα της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας οι επισκέπτες θα γνωρίσουν μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, μελέτες και εφαρμογές που αναπτύσονται στο ΕΠΙΣΕΥ, θα πειραματιστούν με τους αισθητήρες και μαγνητόμετρα επιτήρησης υγεία χάλυβα και θα γνωρίσουν εφαρμογές κυκλικής οικονομίας που αναπτύξει το ISENSE Group καθώς και τη δραστηριότητα του πρώτου Ενεργειακού Κέντρου Ικανοτήτων στην Ελλάδα,ενός από τους τεχνοβλαστούς που συντονίζει το ΕΠΙΣΕΥ.
Τέλος, η πολιτιστική και αρχαιολογική κληρονομιά μας και η μάχη για τη διαφύλαξη της είναι ένα έργο κρίσιμο για τη χώρα μας και η τεχνολογία δίνει τη δυνατότητα να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή και εδώ. Η ομάδα ISENSE Group έχει να επιδείξει και πλούσιο έργο μέσα από εφαρμογές.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 09.09, ΩΡΑ 18.00 - 18.30| ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΑΚΑDEMIA
Oμιλία «Η συμβολή του ΕΠΙΣΕΥ στην έρευνα και η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της της όφελος της κοινωνίας” Ομιλητής: Ιωάννης Ψαρράς, Καθηγητής ΕΜΠ, Διευθυντής ΕΠΙΣΕΥ.
ΚΥΡΙΑΚΗ 10.09, ΩΡΑ 19.00 – 19.30 |ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ (προσκλήσεις απαραίτητες)
Εκδήλωση με θέμα: «Δράσεις & Εργαλεία για βιώσιμες ΕΞΥΠΝΕΣ ΠΟΛΕΙΣ»
Ομιλητής: Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης «Οι καλές πρακτικές που ανέπτυξε ο Δήμος Τρικκαίων και το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης». Ομιλητής: Δρ. Κωνσταντίνος Αβδελίδης, Ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Τρικκαίων, «Ο ψηφιακός και έξυπνος μετασχηματισμός της πόλης των Τρικάλων». Ομιλητής: Πέτρος Πάνου, Επικεφαλής Διεύθυνσης Αεριοκίνησης & Απομακρυσμένων Πελατών CNG/LNG της ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ, «Ο ρόλος του Φυσικού Αερίου Κίνησης σε μια ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ» Ομιλήτρια: Στέλλα Παπαγιάννη, Συγκοινωνιολόγος, Μηχανικός του ΟΑΣΑ «Τα ευφυή συστήματα μεταφορών στις συγκοινωνίες της Αθήνας». Ομιλήτρια: Μαργαρίτα Γκαμαλέτσου, Διευθύντρια Επικοινωνίας & Εταιρικών Σχέσεων της ΕΥΔΑΠ «Οι έξυπνοι μετρητές ύδρευσης». Ομιλητής: Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ «SMARTCITIES», Βασικά εργαλεία που αναπτύσονται στη μελέτη που υλοποιεί το Ενεργειακό Κέντρο Ικανοτήτων (ΕΚΙ)». Ομιλητής: Κωνσταντίνος Χατζηφώτης, Διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομίλου MOTOROIL «Ο ρόλος των ευφυών πόλεων ως επιταχυντής της ενεργειακής μετάβασης της χώρας». Τα έξυπνα συστήματα ενεργειακής εξοικονόμησης που εφαρμόζει η MYTILINEOS.
ΔΕΥΤΕΡΑ 11.09, ΩΡΑ 19.00 – 19.30 | ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΑΚΑDEMIA
Ομιλία: ”Διαχείριση Κρίσεων: Εφαρμογές που θέτουν τον Πολίτη στο επίκεντρο’
Ομιλητές: Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης ΕΠΙΣΕΥ και Ελευθέριος Ουζούνογλου, Ερευνητής I-SENSE, ΕΠΙΣΕΥ
Η ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει εντονότερες και συχνότερες κρίσεις ως αποτέλεσμα κλιματικών αλλά και κοινωνικών φαινομένων. Η συμμετοχή των πολιτών στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση κρίσεων γίνεται ολοένα και πιο επιτακτική δεδομένης της κλίμακας των επιπτώσεων τους αλλά και των αναγκών για την διαχείρισή τους. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες ερευνητικές τάσεις για την υποστήριξη της συμμετοχής των πολιτών σε ζητήματα διαχείρισης κρίσεων και τεχνολογίες που διαμορφώνουν ένα πλαίσιο αξιόπιστης αλλά και παρακινητικής αλληλεπίδρασης της κοινωνίας των πολιτών με τους φορείς της πολιτείας.