Η Δρ Χρυσούλα Παπαθανασίου από την ομάδα μας ISense Group παρουσίασε τα ευρωπαϊκά έργα RiskPACC και CiROCCO κατά τη διάρκεια του SafeAttica 2023, το οποίο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα, από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2023.
Το RiskPACC επιδιώκει να κατανοήσει περαιτέρω και να μειώσει κενά που αφορούν στην αντίληψη κινδύνου (Risk Perception Action Gap, RPAG) όσον αφορά κλιματικά φαινόμενα. Μέσω της ειδικής προσέγγισης συν-δημιουργίας, το έργο RiskPACC θα διευκολύνει την αλληλεπίδραση των πολιτών με τις αρχές πολιτικής προστασίας ώστε να προσδιορίσουν από κοινού τις ανάγκες τους και να αναπτύξουν πιθανές διαδικασίες και τεχνικές λύσεις για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε καταστροφές. Η ομάδα μας, ως Τεχνικός Συντονιστής του έργου, επικεντρώνεται στην ανάπτυξη της εφαρμογής Aeolian Augmented Reality Mobile App, ενός Διαδραστικού Εργαλείου για Ανταλλαγή Πληροφοριών Κινδύνου, το οποίο έχει σχεδιαστεί για να επιτυγχάνει αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ πολιτών, εθελοντών και Αρχών Πολιτικής Προστασίας σε όλες τις φάσεις του κύκλου διαχείρισης καταστροφών.
Οι κύριες λειτουργίες και τα οφέλη της εφαρμογής Aeolian παρουσιάστηκαν από την Χρυσούλα κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου SafeAttika 2023 στις 26 Σεπτεμβρίου. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, η Χρυσούλα Παπαθανασίου παρουσίασε επίσης τις τεχνολογίες του CiROCCO. Το CiROCCO έχει ως στόχο να βελτιστοποιήσει της μεθόδους περιβαλλοντικής παρατήρησης σε ερημικές περιοχές. Τα οικοσυστήματα των ερήμων απειλούνται από την κλιματική αλλαγή – αυξημένες θερμοκρασίες, μείωση των βροχοπτώσεων και αυξημένα επίπεδα CO2. Σε κάποιες από αυτές υπάρχει αύξηση βροχοπτώσεων, που τις καθιστά πιο πράσινες, αλλά διαταράσσει τα οικοσυστήματά τους. Η κλιματική αλλαγή στις ερήμους μπορεί επίσης να επηρεάσει γειτονικές περιοχές μέσω της μεταφοράς σκόνης και ρυπαντικών, επηρεάζοντας την ποιότητα του αέρα. Η παρακολούθηση των οικοσυστημάτων των ερήμων είναι δύσκολη λόγω των περιορισμένων επίγειων δικτύων, αλλά ο συνδυασμός των επίγειων μετρήσεων με μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να βελτιώσει την ακρίβεια και να βοηθήσει στη βαθμονόμηση. Η διατήρηση αυτών των εύθραυστων οικοσυστημάτων απαιτεί μια ολοκληρωμένη κατανόηση της περίπλοκης δυναμικής τους και την ανάπτυξη αποτελεσματικών στρατηγικών μετριασμού.
Το 10ο Διεθνές Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας και Νέων Τεχνολογιών συγκέντρωσε ανθρώπους από Ακαδημαϊκούς, Τοπική Αυτοδιοίκηση και Κεντρική Διοίκηση, Ιδιωτικό Τομέα και Εθελοντικές Οργανώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό για να επιδείξουν νέα τεχνολογικά επιτεύγματα προς όφελος της Πολιτικής Προστασίας, να συζητήσουν τις σύγχρονες προκλήσεις για την Πολιτική Προστασία και ανταλλαγή εμπειριών, διδαγμάτων και καλών πρακτικών.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση μπορείτε να βρείτε εδώ: https://safegreece.org/safeattica2023/index.php/el/