Με επιτυχία διεξήχθη το 1ο Summer School του ευρωπαϊκού έργου Hi-Drive για την αυτοματοποιημένη οδήγηση στο Πόρτο Χέλι

Παρά τις προκλήσεις που δημιούργησαν τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή, η διοργάνωση του 1st Hi-Drive Summer School με θέμα ‘Driving towards the deployment of Higher Automation’, στέφηκε με επιτυχία. Το θερινό σχολείο -που διοργάνωσε η ομαδα μας I-SENSE Group- έλαβε χώρα στο Πόρτο Χέλι στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου και συγκέντρωσε ερευνητές από πολλά σημεία της Ευρώπης.

Πάνω από 50 φοιτητές, υποψήφιοι διδάκτορες και διδάκτορες πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων, καθώς και εκπρόσωποι από τον χώρο της έρευνας και ανάπτυξης προϊόντων στον κλάδο των ευφυών συστημάτων οδήγησης από όλη την Ευρώπη, φιλοξενήθηκαν στο Πόρτο Χέλι και παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον τις τέσσερις θεματικές ενότητες της εκδήλωσης. Διακεκριμένοι επιστήμονες και ειδικοί από πανεπιστήμια της Ευρώπης, τους ομίλους Volkswagen, Mercedes- Benz, το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR), κ.α. έδωσαν το παρών με ομιλίες πάνω σε θέματα που αφορούν τελευταίες εξελίξεις και πρόσφατες εργασίες σχετικές με πληθώρα τεχνικών ζητημάτων στον χώρο της αυτοματοποιημένης οδήγησης.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα συνδύασε την ακαδημαϊκή θεωρία και πρακτικές μεθόδους σχετικά με την ανάπτυξη και την αξιολόγηση των αυτόνομων οχημάτων, αλλά και τις εκτεταμένες δοκιμές αυτοματοποιημένων συστημάτων οδήγησης που ήδη πραγματοποιούνται σε κλειστές πίστες δοκιμών και ευρωπαϊκούς δρόμους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην απόδοση και την αξιοπιστία σύγχρονων συστημάτων αντίληψης του οδικού περιβάλλοντος σε μεταβλητές καιρικές συνθήκες (Robust all-weather perception), σε μεθόδους αξιολόγησης και επικύρωσης λειτουργιών αυτοματοποιημένης οδήγησης που σχετίζονται με την εμπιστοσύνη και την ασφάλεια εν γένει (Testing and Evaluation Methodologies) και τέλος, το γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης και υιοθέτησης της αυτοματοποιημένης κινητικότητας στην Ευρώπη (CCAM deployment in Europe: Applications and the emerging regulation landscape).

Η εισαγωγική ομιλία έγινε από τον συντονιστή του ερευνητικού έργου Hi-Drive, Aria Etemad από τον όμιλο της Volkswagen και τον Δρ. Άγγελο Αμδίτη, Διευθυντή Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ και διοργανωτή του Summer School. Οι διαλέξεις που πραγματοποιήθηκαν ήταν οι εξής:

  • Corner Cases and Occlusions in Environment Perception for Automated Driving

Jasmin Breitenstein, PhD Student Computer Vision, Technische Universität Braunschweig

  • Artificial intelligence to improve vehicle vision for automated driving in poor visibility conditions – Overview and latest results from the AI-SEE project

Werner Ritter, Researcher and Senior Expert at Mercedes-Benz GA

  • Robust Local and Collective Perception under Varying Weather Conditions

Georg Volk, Researcher at University of Tübingen, Dpt. of Computer Science, Embedded Systems

  • All-weather capable and ODD defragmenting fine resolution radar for automated driving

Marc-Michael Meinecke, Senior Researcher at Volkswagen

  • Evaluating Causal Effects of SOTIF Triggering Conditions

Christian Neurohr, Researcher at DLR, Systems Engineering for Future Mobility Institute

  • The Hi-Drive Driving Scenario Database

Marcel Sonntag, Institute for Automotive Engineering, RWTH Aachen University

  • Towards a quantitative SOTIF validation of Automated Driving Systems

Lina Putze, Researcher at DLR, Systems Engineering for Future Mobility Institute

  • Recent advances on testing autonomous vehicle systems: an industry perspective

Jon Sadeghi, Senior Research Engineer at Five AI

  • Safety Verification of Autonomous Vehicles via Edge Case Testing

Felix Feng – Imperial College London

  • Simulating the Future of Automated Driving: Unveiling Human Factors Issues and Providing HCI Insights

Andreas Riener, Prof. for Human-Machine Interface and Virtual Reality, Technische Hochschule Ingolstadt

Το πρόγραμμα ομιλιών ολοκλήρωσαν οι καταληκτικές ομιλίες από τον Δρ Αμδίτη και την ερευνήτρια του ISENSE-Group Αναστασία Μπολοβίνου, ενώ το Summer School έκλεισε με poster παρουσιάσεις ερευνητών από όλη την Ευρώπη και ευκαιρίες ανοικτής συζήτησης μεταξύ των συμμετεχόντων και των ομιλητών.

 Το αναλυτικό πρόγραμμα και περισσότερες πληροφορίες για το Summer School βρίσκονται στην επίσημη ιστοσελίδα του έργου εδώ.

Η ομάδα μας ευχαριστεί θερμά όλους τους συμμετέχοντες για την υποστήριξη των εργασιών του πρώτου Summer School του έργου, ενώ τα ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά σχόλια ενδυναμώνουν την προετοιμασία μας για το επόμενο Summer School που θα διοργανώσει η ομάδα μας το καλοκαίρι του 2024 και πάλι στην Ελλάδα!

Σχετικά με το Hi-Drive:

Το Hi-Drive είναι ένα τετραετές έργο που υλοποιείται με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Ορίζοντας 2020» με αριθμό έργου 101006664. 40 εταίροι, σημαντικοί εκπρόσωποι του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας, ερευνητικοί φορείς και εταιρείες ανά την Ευρώπη, συνεργάζονται με σκοπό να προωθήσουν την αυτοματοποιημένη οδήγηση (AD) σε υψηλότερα επίπεδα αυτοματισμού.

Please share this