Το ευρωπαϊκό έργο SHOW έριξε αυλαία στην πόλη των Τρικάλων

Το ευρωπαϊκό έργο SHOW  (Διαμοιραζόμενα λειτουργικά μοντέλα αυτοματισμού για υιοθέτηση σε παγκόσμιο επίπεδο), το οποίο αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή 80 εταίρων, ολοκλήρωσε το ταξίδι του με μία εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη των Τρικάλων, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2024. Με την πιλοτική φάση στα Τρίκαλα να ξεκινά τον Δεκέμβριο του 2022, αυτό το πρωτοποριακό έργο έχει προχωρήσει σημαντικά την ανάπτυξη και την υιοθέτηση τεχνολογιών αυτόνομης οδήγησης σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι εταίροι που συνεργάστηκαν στον ελληνικό πιλότο, υπό τον συντονισμό της ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ, παρουσίασαν τα σημαντικότερα αποτελέσματα του έργου και την πραγματική λειτουργία ενός στόλου οκτώ αυτοματοποιημένων οχημάτων για μεταφορά ανθρώπων και αγαθών, προσφέροντας γνώσεις για το μέλλον της διαμοιραζόμενης και αυτοματοποιημένης κινητικότητας. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να ζήσουν από πρώτο χέρι την εμπειρία της αυτοματοποιημένης οδήγησης, σημειώνοντας ένα ορόσημο στην μετάβαση προς την έξυπνη κινητικότητα στην Ευρώπη.

Η εκδήλωση προσέλκυσε κοινό από πολλούς και διαφορετικούς τομείς. Σημαντικοί εκπρόσωποι  του δημόσιου βίου συμμετείχαν στην εκδήλωση, όπως οι:

  • Δημήτρης Παπαστεργίου, Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • Βασίλης Οικονόμου, Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών
  • Χρύσα Ντιντή, Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Τρικάλων
  • Νίκος Σακκάς, Δήμαρχος Τρικάλων
  • Χριστόφορος Ρόμπος, Πρόεδρος της e-trikala SA – Δήμος Τρικκαίων
  • Οδυσσέας Ράπτης, Διευθύνων Σύμβουλος της e-trikala SA – Δήμος Τρικκαίων
  • Δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης Γενικός Διευθυντής ΙΜΕΤ και Αντιπρόεδρος ΕΚΕΤΑ
  • Δρ. Άννα Αντωνακοπούλου, Επικεφαλής της ομάδας έρευνας εφαρμοσμένων συστημάτων έξυπνης κινητικότητας, I-SENSEGroup/ICCS
  • Χρήστος Μπαλλής, Επιστημονικός υπεύθυνος σε έργα εφαρμοσμένων συστημάτων έξυπνης κινητικότητας, I-SENSEGroup/ICCS
  • Έλενα Πατατούκα,  Επιστημονικός υπεύθυνος  στην  e-trikala SA – Δήμος Τρικκαίων

Το ΕΠΙΣΕΥ συντόνισε τον ελληνικό πιλότο, σε συνεργασία με τα Etrikala S.A., το Πανεπιστήμιο της Γένοβας και το ΕΚΕΤΑ. Το ΕΠΙΣΕΥ συνεχίζει να προωθεί την καινοτομία στον τομέα της αυτοματοποιημένης οδήγησης και  της έξυπνης κινητικότητας μέσω νέων έργων που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ όπως το IN2CCAM, το ELABORATOR και το SINFONICA, ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδας στον παγκόσμιο μετασχηματισμό κινητικότητας .

Η επιτυχής ολοκλήρωση του SHOW υπόσχεται ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στη συνδεδεμένη και αυτοματοποιημένη κινητικότητα, ανοίγοντας το δρόμο για πιο έξυπνες, ασφαλέστερες και βιώσιμες λύσεις κινητικότητας.

Please share this