Το ευρωπαϊκό έργο OPTIMINER, υπό τον συντονισμό της ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ, ξεκίνησε επίσημα με εναρκτήρια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 29-30 Ιανουαρίου 2025, στην Αθήνα. 19 εταίροι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώθηκαν για να θέσουν τα θεμέλια και να σχεδιάσουν τα πρώτα βήματα για την έρευνα στη βιώσιμη εξόρυξη.
Η εξορυκτική βιομηχανία της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια μεγάλη πρόκληση: την αποτελεσματική και βιώσιμη ανάκτηση κρίσιμων πρώτων υλών (CRM) από πολύπλοκα μεταλλεύματα χαμηλής ποιότητας. Το OPTIMINER το αντιμετωπίζει με λύσεις που βασίζονται σε AI και διακρίνονται σε πέντε βασικούς τομείς:
- REMINER – Προηγμένες τεχνολογίες ανάκτησης CRM, συμπεριλαμβανομένης της έξυπνης διαλογής μεταλλεύματος, της βιοαπόπλυσης και της φυτοεξόρυξης, που τροφοδοτούνται από έναν Επιλογέα Ανάκτησης CRM που βασίζεται σε AI.
- DIGIMINER – Μια ψηφιακή πλατφόρμα για έξυπνη παρακολούθηση και έλεγχο, που διαθέτει Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων, Virtual Miner βοηθό και Digital Twins.
- ECOMINER – Εργαλεία για τη βελτιστοποίηση της ενέργειας, της χρήσης του νερού και της αξιοποίησης των απορριμμάτων, διασφαλίζοντας βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα.
- DEMOMINER – Πιλότοι πραγματικού κόσμου στην Ισπανία, την Ελλάδα, την Πολωνία, τη Φινλανδία και τη Χιλή, εστιάζοντας σε CRM όπως το μαγνήσιο, το βολφράμιο, τα στοιχεία σπάνιων γαιών (νεοδύμιο), ο χαλκός, το κοβάλτιο και ο άνθρακας οπτανθρακοποίησης.
- GLOBEMINER – Ενίσχυση της παγκόσμιας συνεργασίας, ιδίως των εταιρικών σχέσεων ΕΕ-Χιλής, για την προώθηση της υιοθέτησης της αγοράς.
Η κοινοπραξία OPTIMINER αποτελείται από εταίρους προερχόμενους από 7 χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Ισπανία, Γερμανία, Πολωνία, Αυστρία, Βέλγιο, Φινλανδία) και 1 χώρα εκτός ΕΕ (Χιλή). Περιλαμβάνει διάφορους ερευνητικούς οργανισμούς, εταιρείες, ΜΜΕ, πανεπιστήμια και βιομηχανίες, διασφαλίζοντας ισορροπημένους ρόλους και δραστηριότητες στον κύκλο ζωής των έργων. Ειδικότερα, πανεπιστήμια όπως το UNIVERSITAET FUER BODENKULTUR WIEN (BOKU) και ερευνητικοί οργανισμοί όπως το Institute of Communication and Computer Systems (ICCS), το CORE Innovation Center, το INSTITUTO TECNOLOGICO DE ARAGON (ITA), το GLOWNY INSTYTUT GORNICTWYNSPASS GORNICTWYNSPASS. SIEC BADAWCZA LUKASIEWICZ – INSTYTUT METALI NIEZELAZNYCH (IMN), FUNDACION FRAUNHOFER CHILE RESEARCH (CSET). Επίσης, περιλαμβάνει ΜΜΕ και εταιρείες, όπως COGNISENSUS, LIBRA AI TECHNOLOGIES PRIVATE, ECOCASTULUM SL (ECO), EUROCORE CONSULTING, AHK BUSINESS CENTER SA, DIGITALTWIN TECHNOLOGY GMBH, IBERIANLEMIN IndustriingMCSTABIN και συνεργάτες ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ, LEONORE DEVELOPMENT SL, SALORO SL, JASTRZEBSKA, JASTRZEBSKA SPOLKA WEGLOWA SA (JSW) και TAPOJARVI OY (TAPO).
Την ομάδα μας εκπροσώπησαν οι Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Γεώργιος Τσιμικλής, Φώτιος Κωνσταντινίδης, Χριστίνα Στεφανή, Μαριλένα Ξαρχά, Γεώργιος Χαντουμάκος, Νικολέττα Καρυτσιώτη, Νάσια Μπαλακέρα, Σάββας Σιφναίος και Βαγγέλης Στεργίου.