Πιλοτικές Δοκιμές του APSIM στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι πιλοτικές δοκιμές του έργου ΑPSIM στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών!

Την Δευτέρα 16 Ιουνίου, η Τίνα Κατίκα, ο Κώστας Κουκούδης, ο Νίκος Δεσύπρης, ο Σπύρος Μπολιεράκης, ο Θωμάς Παπαϊωάννου, η Ειρήνη Κριμπά, ο Φωτης Γιαρισκάνης, ο Παναγιωτης Σακαρίδης και ο Χριστος Μαρόγλου από την ερευνητική μας ομάδα και η Άντα Παπαχαρίση και ο Γιώργος Λούμος από την ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ και την COMIC αντίστοιχα, βρέθηκαν στο Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών για να παρουσιάσουν τις VR και AR εφαρμογές του έργου στους ιθύνοντες του Μουσείου.

Η εφαρμογή VR του ερευνητικού έργου APSIM για το Επιγραφικό Μουσείο επικεντρώθηκε στην αναδημιουργία με χρήση τρισδιάστατων μοντέλων της σκευοθήκης του Φίλωνα στον Πειραιά, κτιρίου όπου φυλάσσονταν τα κρεμαστά εξαρτήματα των πολεμικών πλοίων. Η επιγραφή που αφορά την σκευοθήκη βρέθηκε το 1882 στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Ζέας. Χρονολογείται στα μέσα 4ου αι. π.Χ. και εκτίθεται στην αίθουσα 9 του Επιγραφικού Μουσείου. Μέσω της VR εφαρμογής, φορώντας ειδικά γυαλιά VR, οι χρήστες μπορούν να περιηγηθούν στο κτίριο της Σκευοθήκης και να το θαυμάσουν όπως ήταν κατα την δημιουργία του. Επιπλέον, χρησιμοποιώντας την εφαρμογή AR circulAR για smartphones, τα στελέχη του Επιγραφικού Μουσείου είχαν τη χαρά να θαυμάσουν χωρίς ειδικό εξοπλισμό, την Σκευοθήκη, στον φυσικό χώρο και να περιηγηθούν διαβάζοντας για την ιστορία του κτιρίου. Το έργο APSIM (Applications of Situated Simulations) στοχεύει στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού χρησιμοποιώντας καινοτόμες τεχνολογίες. Χρησιμοποιώντας εφαρμογές AR και VR, οι επισκέπτες αρχαιολογικών χώρων και μουσείων θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν μια εντελώς διαφορετική εμπειρία περίηγησης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία που θυμίζει βιντεοπαιχνίδι!

Οι εφαρμογές εντυπωσίασαν τους υπευθύνους του μουσείου, η οποίοι αναφέρθηκαν στην σημαντική δυνητική συνεισφορά του έργου στην αναβάθμιση της εμπειρίας επίσκεψης σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της Ελλάδας!

Η ερευνητική μας ομάδα έχει τον συντονισμό του έργου ΑPSIM, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Οκτώβρη.

Μάθετε περισσότερα για το APSIM στο https://www.apsim-project.eu/

 

Please share this