Την περασμένη εβδομάδα, η ερευνητική ομάδα I-SENSE του Ινστιτούτου Επικοινωνίας και Υπολογιστικών Συστημάτων ΕΠΙΣΕΥ εγκαινίασε επίσημα τις νέες, σύγχρονες εγκαταστάσεις της στο Κορωπί, σηματοδοτώντας την έναρξη ενός συναρπαστικού νέου κεφαλαίου στην πορεία της.
Η εκδήλωση είχε έναν ξεχωριστά ευχάριστο και δημιουργικό χαρακτήρα, με πάνω από 200 μέλη της ομάδας I-SENSE να συμμετέχουν σε δραστηριότητες ενδυνάμωσης ομάδας, παιχνίδια και να μοιράζονται στιγμές έμπνευσης και συνεργασίας.
Οι εγκαταστάσεις στο Κορωπί περιλαμβάνουν σύγχρονους χώρους εργασίας και προηγμένα ερευνητικά εργαστήρια, αφιερωμένα κυρίως σε εφαρμογές της Βιομηχανίας 5.0 και με στόχο να υποστηρίξουν δοκιμές και πιλότους καινοτόμων τεχνολογικών επιτευγμάτων. Tα εργαστήρια αυτά θα ενισχύσουν το έργο των ερευνητών, υποστηρίζωντας καινοτόμα έρευνα, τη συνεργασία και την ανάπτυξη τεχνολογιών που επεκτείνουν τα όρια της επιστήμης στους τομείς της έξυπνης βιομηχανίας, της κυκλικής οικονομίας και του περιβάλλοντος.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας & Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ και Επικεφαλής του I-SENSE, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και παρουσίασε το όραμα για το μέλλον του ερευνητικού κέντρου. Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Καθηγητή Ιωάννη Ψαρά, Διευθυντή του ΕΠΙΣΕΥ, και τον Καθηγητή Π. Τσάνακα, Κοσμήτορα της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, οι οποίοι στήριξαν την προσπάθεια. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στους λόγους του Δρ.Ιωάννη Καρασειτανίδη (Τεχνικός Διευθυντής I-SENSE) και Δρ. Γεώργιο Τσιμικλή (Ερευνητής, TMAT), των οποίων το όραμα, η αφοσίωση, η σκληρή δουλειά και η ενεργή συμμετοχή υπήρξαν καθοριστικές για την υλοποίηση του έργου αυτού.
Πέρα από ένα σημαντικό επίτευγμα για την ομάδα I-SENSE, ο νέος χώρος στο Κορωπί αποτελεί ορόσημο και για το ΕΜΠ και ευρύτερα για την ελληνική ακαδημαϊκή και ερευνητική δραστηριότητας. Στις νέες εγκαταστάσεις θα φιλοξενηθεί και η καινοτόμος δραστηριότητα της CogniSensus, μιας δυναμικής spin-off εταιρείας του ΕΠΙΣΕΥ, που γεννήθηκε από μακροχρόνια ερευνητική δουλειά της ομάδας I-SENSE.
Η CogniSensus αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής για την προηγμένη ανίχνευση, μοντελοποίηση δεδομένων, οπτικοποίηση και ενεργοποίηση (actuation), με στόχο τη βελτίωση της λήψης αποφάσεων, της επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και της εκπαίδευσης σε σύνθετα περιβάλλοντα.
Η νέα αυτή υποδομή αποτελεί θεμέλιο λίθο για την περαιτέρω αριστεία, την καινοτομία και τον θετικό κοινωνικό αντίκτυπο των δράσεων του ΕΠΙΣΕΥ τα επόμενα χρόνια.