Εναρκτήρια Συνάντηση για το έργο APSIM: Προς μια ολοκληρωμένη εικονική περιήγηση στους αρχαιολογικούς χώρους

Πως θα ήταν εάν ανοίγαμε ένα παράθυρο στο χρόνο και βλέπαμε τα μνημεία και τους ναούς της Ελλάδας όπως ήταν κατά την δημιουργία τους; Πως θα ήταν να περιηγούμασταν στον χώρο τους, χρησιμοποιώντας μόνο την κινητή μας συσκευή βλέποντας τα σε πραγματικές διαστάσεις;

Το έργο APSIM, που συντονίζει η ομάδα μας I-SENSE Group του ΕΠΙΣΕΥ,  ξεκινάει δυναμικά και θα επιτρέψει στους επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων και γενικά στους ενδιαφερόμενους χρήστες να αποκτήσουν μια εντελώς νέα εμπειρία περιήγησης στο χώρο, η οποία θα τους εντυπωθεί στο νου και στην καρδιά. Ο χρήστης θα φορτώνει στην συσκευή ένα μοντέλο του χώρου και η εφαρμογή -χρησιμοποιώντας το γυροσκόπιο και το επιταχυνσιόμετρο- θα μετατρέπει την συσκευή του χρήστη σε ένα παράθυρο στο παρελθόν, δίνοντας του τη δυνατότητα να  μετακινείται και να περιστρέφει την συσκευή για να δει το χώρο γύρω του όπως ήταν στο παρελθόν και να λαμβάνει επιπρόσθετες πληροφορίες σχετικές με το χώρο όποτε τις χρειάζεται.

Το έργο θα αναπτύξει και θα εφαρμόσει της τεχνολογία εντοπισμένης προσομοίωσης σε δύο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους στο Δίον Πιερίας και στην Δήλο των Κυκλάδων όπως επίσης και στο Επιγραφικό Μουσείο. Στοχεύει στη δημιουργία μιας ολοκληρωμένης εφαρμογής εντοπισμένης προσομοίωσης για την προβολή των πολιτισμικών χώρων με τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών Επαυξημένης Πραγματικότητας (Augmented Reality – AR) που θα συνεργάζονται απρόσκοπτα με την υφιστάμενη υποδομή των χώρων, καθιστώντας την επίσκεψη πιο ενδιαφέρουσα και ευχάριστη.

Το έργο πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνάντηση του στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στις 30 Ιουνίου σε μια υβριδική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι στόχοι του έργου, οι δράσεις και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Ο Γιώργος Τσιμικλής, επικεφαλής της ομάδας Smart Integrated Systems (SIS) του ISENSE , ο Τάσος Κάτσικας και ο Νίκος Δεσύπρης scientific project managers του APSIM και η Ειρήνη Κριμπά υπεύθυνη για την επικοινωνία και την διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου, παρουσίασαν αναλυτικά το έργο και το χρονοδιάγραμμα  των επόμενων μηνών και τόνισαν τη σημασία του APSIM για την προβολή και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσα από τις νέες τεχνολογίες.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού – Επιγραφικό Μουσείο, την ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ,  την COMIC και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Please share this