Διεθνής Διάλογος στην Αθήνα για το Αύριο της Κυκλοφορίας: Συνδεσιμότητα, Βιωσιμότητα και Αστικός Μετασχηματισμός
Μετά από πέντε γεμάτες ημέρες εποικοδομητικού διαλόγου για τις τεχνολογίες διαχείρισης της κυκλοφορίας και τη σημασία της συνεργατικής ανάπτυξης λύσεων για ασφαλείς και βιώσιμες μεταφορές, το International Symposium ‘Navigating the Future of Traffic Management’ ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην Αθήνα. Διεξήχθη από τις 29 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου 2025, στο ξενοδοχείο Royal Olympic, συγκεντρώνοντας πάνω από 400 συμμετέχοντες, περισσότερους από 100 διεθνείς ομιλητές από 35 χώρες, εκπροσώπους από κορυφαίους φορείς, δημόσιες αρχές, startups και καινοτόμες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα. Το Συμπόσιο διοργανώθηκε από το Ερευνητικό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), σε συνεργασία με παγκοσμίως αναγνωρισμένους οργανισμούς και φορείς, και κατόρθωσε να διαμορφώσει τη συζήτηση πρός ένα μέλλον για τη διαχείριση της κυκλοφορίας που καθορίζεται όλο και περισσότερο από τη συνδεσιμότητα, την περιβαλλοντική συνείδηση και έχει πυξίδα τον αστικό μετασχηματισμό.
Μια Παγκόσμια Συμμαχία – Αναζητώντας τεχνολογικές λύσεις στη διαχείριση κυκλοφορίας
Μεταξύ των διεθνών συνεργατών συγκαταλέγονται οργανισμοί όπως η American Society of Civil Engineers (ASCE), το Transportation and Development Institute (T&DI), η ASECAP, η AustriaTech, η Διάσκεψη Ευρωπαίων Διευθυντών Οδών (CEDR), η ERTICO και το ERTICO TM2.0, η Γενική Διεύθυνση Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG MOVE), η Hellastron, καθώς και άλλοι διεθνείς ηγέτες όπως το Transportation Research Board (TRB), η International Bridge, Tunnel, and Turnpike Association (IBTTA), η International Road Federation (IRF), τα ITS Nationals, και η PIARC (Παγκόσμια Οδική Ένωση) — φορείς που διαδραματίζουν σήμερα καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημα των μεταφορών και των οδικών συστημάτων παγκοσμίως. Το Διεθνές Συμπόσιο τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Διεθνείς λύσεις σε Τοπικές προκλήσεις
Η εναρκτήρια συνεδρία του Συμποσίου με τίτλο «Πλοηγώντας στο Μέλλον της Διαχείρισης Κυκλοφορίας» φιλοξένησε τον χαιρετισμό εκπροσώπων της πολιτείας, των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής. Τη διεθνή κοινότητα καλοσόρισε ο Πρόεδρος του Συμποσίου Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας ΕΠΙΣΕΥ/ ΕΜΠ & Πρόεδρος ERTICO-ITS Europe, επίσημους χαιρετισμούς απηύθυνε ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ενώ ομιλίες και παρεμβάσεις έκαναν η Dr Johanna Tzanidaki, ITS Committee member, Transport Research Board (TRB), η κ.Αυγή Βάσση, εκπρόσωπος του Γ.Γ. Χωροταξίας- Υπουργείο Περιβάλλοντος, o κ.Βασίλης Χαλκιάς, CEO Νέα Αττική Οδός, ο Mike Wilson, από την Highway Software και ο Jon Obenberger, JTO Transportation Consulting & Πρόεδρος TRB ITS Committee.
«Είναι μεγάλη μου τιμή να σας καλωσορίσω όλους στην Αθήνα — μια πόλη που πριν από σχεδόν 20 χρόνια φιλοξένησε την πρώτη διοργάνωση αυτού του διεθνούς συμποσίου», δήλωσε ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Πρόεδρος του Συμποσίου.Από τότε, πολλά έχουν αλλάξει. Η διαχείριση της κυκλοφορίας έχει μεταμορφωθεί πλήρως από έξυπνες τεχνολογίες, βάσεις δεδομένων και ένα ταχέως αναπτυσσόμενο οικοσύστημα δημοσίων και ιδιωτικών φορέων. «Ένας τομέας που κάποτε βασιζόταν σε στατικές υποδομές, είναι πλέον ένα δυναμικό, διασυνδεδεμένο σύστημα — τροφοδοτούμενο από την καινοτομία και συνεχώς υπό διαμόρφωση, όχι μόνο μέσα από επαναστατικές τεχνολογικές λύσεις αλλά κυρίως μέσα από γόνιμες συνεργασίες. Η επιτυχία των συστημάτων διαχείρισης της κυκλοφορίας εξαρτάται από κοινά συστήματα, κοινά πρότυπα και κοινή εμπιστοσύνη. Η ασφάλεια, η βιωσιμότητα, η αποδοτικότητα — δεν μπορούν να επιτευχθούν μεμονωμένα. Γι’ αυτό οι συνέργειες έχουν σημασία. Γι’ αυτό οι συνεργασίες έχουν σημασία. Και αυτό ακριβώς έρχεται να χτίσει αυτό το Συμπόσιο: πραγματικές, λειτουργικές γέφυρες ανάμεσα σε χώρες, επιστημονικά πεδία, δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και γενιές. Σήμερα δεν συζητάμε απλώς για τεχνολογία — σχεδιάζουμε εμπιστοσύνη. Καλώς ήρθατε στην Αθήνα..».
Το Συμπόσιο περιλάμβανε πέντε θεματικές ενότητες: Από τα Ευφυή συστήματα φωτεινής σηματοδότησης, και την παρακολούθηση κυκλοφορίας σε πραγματικό χρόνο, μέχρι την έξυπνη ενσωμάτωση υποδομών, τις βιώσιμες στρατηγικές αστικής κινητικότητας και τη δυναμική τιμολόγηση οι θεματικές του Συμποσίου συζητήθηκαν μέσα από ομιλίες, εργαστήρια, παρουσιάσεις και επιτόπιες επισκέψεις.
Στις 30 Ιουνίου 2025, η Διεθνής Ομοσπονδία ‘International Road Federation’ πραγματοποίησε το IRF General Assembly στο Royal Olympic. Παράλληλα, διεξήχθη και εργαστήριο PIARC με θέμα:«Ψηφιοποίηση στις οδικές μεταφορές: Προκλήσεις και ευκαιρίες για καλύτερες υπηρεσίες στους χρήστες».
Aνάμεσα στις κορυφαίες στιγμές του προγράμματος συγκαταλέγονται και οι τιμητικές βραβεύσεις φοιτητών, σε μια τελετή που ανέδειξε ανερχόμενες φωνές στην καινοτομία της κυκλοφορίας. Βραβεύτηκαν οι Cesar Andriola, Yangjiao Chen και Michael Urbiztondo και οι συνεντεύξεις του είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του συνεδρίου. Την βράβευση επιμελήθηκε ο χορηγός ARMIS Group. Διαβάστε τις συνεντεύξεις των νικητών.
Ένα Ζωντανό Εργαστήριο Καινοτομίας
Σημαντικό μέρος της συνάντησης αυτής αποτέλεσε η παράλληλη τεχνολογική έκθεση, που πραγματοποιήθηκε 1–2 Ιουλίου, μετατρέποντας τον χώρο σε κόμβο καινοτομίας. Η τεχνολογική έκθεση στο Olympia Hall, φιλοξένησε περισσότερους από 15 οργανισμούς, κορυφαίες εταιρείες του εξωτερικού αλλά και ελληνικών start ups -όπως η highway software, SALFO, SWARCO, VITRONIC, SHMA & Triple Sign,ARMIS Group. Παρουσιάστηκαν προηγμένες λύσεις όπως: Πλατφόρμες τεχνητής νοημοσύνης για τη διαχείριση κυκλοφορίας, Διασυνδεδεμένες υποδομές, Αυτοματοποιημένα συστήματα κινητικότητας, Αναλύσεις μεταφορών σε πραγματικό χρόνο αλλά και διεθνείς συνεργατικές πρωτοβουλίες που εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα στους σύγχρονους αυτοκινητοδρόμους.
Το περίπτερο της ομάδας I-SENSE του ΕΠΙΣΕΥ παρουσίασε πρωτοποριακή έρευνα στον τομέα μέσα από έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ όπως: PoDIUM, DELPHI_EU, EVENTSproject22, eBRT2030, IN2CCAM, Hi-Drive, προβάλλοντας τον ενεργό ρόλο του ΕΜΠ και την ελληνική ερευνητική δραστηριότητα στη διεθνή σκηνή.
Ταυτόχρονα, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν 2 τεχνικές επισκέψεις στα σύγχρονα κέντρα διαχείρισης της κυκλοφορίας της Νέα Οδού και της Ολυμπίας Οδού, πολύτιμες εμπειρίες που προσέφεραν ένα παράθυρο στην ελληνική πραγματικότητα και τις πρακτικές εφαρμογές των ευφυών συστημάτων μεταφορών στους ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους.
Η Συνεισφορά του ΕΠΙΣΕΥ
Το ΕΠΙΣΕΥ αποτέλεσε όχι μόνο τον τοπικό διοργανωτή, αλλά και τον επιστημονικό πυλώνα του συμποσίου, με πολλούς από τους ερευνητές του ινστιτούτου να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα, να συντονίζουν συνεδρίες, και να παρουσιάζουν καινοτόμα έργα στον τομέα της διαχείρισης της κυκλοφορίας. Ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης ηγήθηκε της διοργάνωσης και ανέδειξε τη σημασία των συνεργειών στην κινητικότητα του μέλλοντος.
Καθώς το Συμπόσιο ολοκληρώθηκε, άφησε πίσω του ένα ισχυρό αποτύπωμα συνεργασίας και έμπνευσης για την ελληνική κοινότητα και πολύτιμη γνώση και εμπειρίες για τους εταίρους διεθνώς: «Το πιο ενθαρρυντικό δεν ήταν μόνο η τεχνολογία, αλλά το να βλέπεις μια πραγματικά διεθνή κοινότητα να αναπτύσσεται και να δυναμώνει», δήλωσε ο Δρ Άγγελος Αμδίτης, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού ΕRTICO- ITS Europe κατά την λήξη του Συμποσίου υπογραμμίζοντας τη σημασία της συνεχούς ανταλλαγής πρακτικών, τεχνογνωσίας και διεθνούς εμπειρίας.
📎 Περισσότερες πληροφορίες:
👉 https://traffic-management-symposium-2025.com
📎 Περισσότερες πληροφορίες:
👉 https://traffic-management-symposium-2025.com