Το Ευρωπαϊκό έργο TWIN LOOP οδηγεί τα ηλεκτρικά οχήματα στο μέλλον

Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτελούν το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας όμως η πολυπλοκότητα των συστημάτων τους δημιουργεί προκλήσεις σε μια αγορά με έντονο παγκόσμιο ανταγωνισμό. Η πολυπλοκότητα αυτή βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή εξάρτηση από το λογισμικό τους και την ανάγκη για συνεχείς ανανεώσεις του λογισμικού τους με σκοπό τη διαρκή βελτίωση των διαφόρων πτυχών της λειτουργίας τους, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της πλοήγησης και των χαρακτηριστικών ασφαλείας.

Πως θα μπορούσαμε να εξασφαλίσουμε την βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης του οχήματος και τη χρήση της μπαταρίας, τον περιορισμό του «Άγχους εμβέλειας» που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων (range anxiety) και παράλληλα την αύξηση της κυβερνο-ασφάλειας των συστημάτων του; Με το Ευρωπαϊκό έργο TWIN LOOP (TwinOps and vehicle specific Digital Twin for Software Defined EVs) φυσικά!

Το TWIN-LOOP θα αναπτύξει ένα Ανοιχτό Πλαίσιο (Open Framework) στα πλαίσια της μεθοδολογίας TwinOps για ηλεκτρικά οχήματα, μαζί με μια σειρά ψηφιακών εργαλείων που στοχεύουν στη συνεχή μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, την βελτίωση της οδηγικής εμπειρίας μέσω εργαλείων δημιουργίας προφίλ χρηστών και προβλέψεων καθώς επίσης και της ανθεκτικότητας του οχήματος σε όλα τα στάδια της ζωής του οχήματος. Την υλοποίηση του Ανοιχτού Πλαισίου θα ακολουθήσει η πλαισίωση με ειδικά εργαλεία και εφαρμογές για τον τελικό χρήστη και στην συνέχεια η αξιολόγηση της αποτελεσματικότητάς τους σε ρεαλιστικές συνθήκες χρήσης μέσα από τρεις διαφορετικές περιπτώσεις.

Το έργο είναι χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon Europe, με συνολικό προϋπολογισμό 5 εκατομμυρίων ευρώ και με τη συμμετοχή  13 εταίρων, ανάμεσα τους και η ερευνητική ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) που φέρνουν στο έργο την μοναδική τεχνογνωσία τους συμβάλλοντας στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του έργου. Η Ομάδα I-SENSE του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνίας και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) συμμετέχει σε όλα τα πακέτα εργασίας του έργου και ηγείται του WP5 – Use Cases & Validation, πακέτο εργασίας που καθορίζει το πλαίσιο και την μεθοδολογία αξιολόγησης των πιλοτικών επιδείξεων αλλά και τις δράσεις αξιολόγησης της πλατφόρμας ΤWIN-LOOP.

Το έργο TWIN-LOOP πραγματοποίησε την επίσημη εναρκτήρια συνάντησή του στις 21-22 Ιανουαρίου στη Βαρκελώνη.

Please share this