Μάλαγα, 22 Ιανουαρίου 2025 – Το νέο έργο 6G-VERSUS ανακοινώνει την επίσημη έναρξή του. Το έργο αυτό αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που εστιάζει σε μεγάλες κλίμακας δοκιμές της τεχνολογίας 6G σε πέντε κάθετους τομείς και έξι πιλοτικές τοποθεσίες, με βασικό άξονα τη βιωσιμότητα.
Η εναρκτήρια συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Ιανουαρίου 2025 στη Μάλαγα παρουσία των 34 εταίρων από 10 χώρες.. Η κοινοπραξία περιλαμβάνει ένα ισχυρό δίκτυο εταίρων που δραστηριοποιούνται στην έρευνα 6G και τη βιωσιμότητα, αποτελούμενο από 13 ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς, 10 βιομηχανικούς εταίρους, 9 ΜΜΕ και 2 μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς.
Η συνάντηση ήταν υβριδική, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από όλους τους εταίρους. Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών, συζητήθηκαν λεπτομερώς οι στόχοι, τα χρονοδιαγράμματα και τα ορόσημα του έργου.
Η συντονίστρια του έργου, Sanna Tuomela από το Πανεπιστήμιο του Oulu, δήλωσε:
“Η κοινοπραξία μας είναι ενθουσιασμένη που ξεκινά αυτό το έργο και είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη, την εμπορευματοποίηση και την υιοθέτηση της τεχνολογίας 6G σε κάθε κλάδο, επιδεικνύοντας παράλληλα τα οφέλη αειφορίας της. Έχουμε μια εξαιρετική κοινοπραξία και μαζί, θα εργαστούμε για την επίτευξη των στόχων μας να αναδείξουμε το βιώσιμο 6G, το 6G για τη βιωσιμότητα και τον μετασχηματιστικό αντίκτυπο του 6G στις κάθετες βιομηχανίες”.
Οι πιλοτικές εφαρμογές του 6G-VERSUS
Το 6G-VERSUS στοχεύει στη σχεδίαση και ανάπτυξη ενός πλαισίου εφαρμογών 6G, το οποίο περιλαμβάνει τρεις κύριες κατηγορίες εφαρμογών:
- Κάθετες εφαρμογές (Vertical Apps – V-App)
- Δικτυακές εφαρμογές (Network Apps – N-App)
- Εφαρμογές υποβοηθούμενες από τεχνητή νοημοσύνη (AI-Assisted Apps – AI-App)
Το έργο θα επιδείξει και θα αξιολογήσει την απόδοση του πλαισίου, τον αντίκτυπο στη βιωσιμότητα, την επεκτασιμότητα και τα επιχειρηματικά μοντέλα μέσα από πραγματικά πιλοτικά σενάρια σε έξι ευρωπαϊκές πιλοτικές τοποθεσίες.
Οι πιλοτικές δοκιμές περιλαμβάνουν:
- Βουλγαρία: “Βελτιστοποίηση διανεμημένης ανανεώσιμης ενέργειας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης”
- Ελλάδα: “Συνεργατική ρομποτική για έρευνα και διάσωση”
- Ισπανία: “Καταλυτικό σύστημα τηλεπαρουσίας για απομακρυσμένες επιχειρησιακές λειτουργίες”
- Πορτογαλία: “Βιώσιμες και ασφαλείς υποδομές λιμένων”
- Γαλλία: “Στρατηγικές διαχείρισης νερού και αποβλήτων βασισμένες σε δεδομένα για κρίσιμες υποδομές”
- Φινλανδία: “Αυτοδύναμη ενεργειακά βάση σταθμού 5G”
Με έμφαση στη συνεργασία, την καινοτομία και την αριστεία, αυτό το έργο είναι προορισμένο να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της 6G για τη βιωσιμότητα και την υιοθέτηση των κάθετων εφαρμογών 6G.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Sanna Tuomela
+358 44 976 5598
sanna.tuomela@oulu.fi
https://6g-versus.eu/
Ακολουθήστε το 6G-VERSUS:
https://www.linkedin.com/company/6g-versus/
https://x.com/6G_VERSUS
https://www.facebook.com/6gversus
https://www.instagram.com/6gversus/
https://www.youtube.com/@6G-VERSUS