Η εκδήλωση «EIT Digital Athens Connect: Bridging Talent with Innovation’ που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Αθήνα στις 30 Ιανουαρίου 2025, σηματοδότησε την πρώτη επέτειο του γραφείου EIT Digital στην Αθήνα, αναδεικνύοντας τα σημαντικά επιτεύγματα και την πρόοδο που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η συνάντηση συγκέντρωσε σημαντικούς παράγοντες από τον ακαδημαϊκό κόσμο, τη βιομηχανία και την κυβέρνηση, μεταξύ των οποίων ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Καθ. Κωνσταντίνος Καράντζαλος, ο Federico Menna, Διευθύνων Σύμβουλος της EIT Digital, ο Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας, Άριστος Δοξιάδης και ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ.
Η EIT (Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Καινοτομίας και Τεχνολογίας) Digital, το μεγαλύτερο οικοσύστημα ψηφιακής καινοτομίας στην Ευρώπη, διεύρυνε την παρουσία της στην Αθήνα. Το ΕΠΙΣΕΥ είναι περήφανο που συνεργάζεται με την EIT Digital, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της καινοτομίας, της εκπαίδευσης και της επιχειρηματικότητας στο ψηφιακό τεχνολογικό οικοσύστημα της χώρας. Το γραφείο EIT Digital στην Αθήνα ιδρύθηκε το 2024 με στόχο να επενδύσει σε στρατηγικούς τομείς για την επιτάχυνση της εισαγωγής και κλιμάκωσης των ερευνητικών τεχνολογιών ψηφιακής τεχνολογίας (deep tech), εστιάζοντας στις κύριες κοινωνικές προκλήσεις της Ευρώπης: Ψηφιακή Τεχνολογία, Ψηφιακές Πόλεις, Ψηφιακή Βιομηχανία, Ψηφιακή Ευημερία και Ψηφιακά Χρηματοοικονομικά.
Η εκδήλωση υπογράμμισε τις επιτυχημένες πρωτοβουλίες που ανέλαβε το γραφείο της Αθήνας, όπως η ίδρυση της «Ακαδημίας Δεξιοτήτων Κυβερνοασφάλειας», η διοργάνωση του «EIT Digital Summer School on Maritime Informatics and Robotics» και η υποστήριξη σε επτά νέες startups μέσω της πλατφόρμας «Found.ation». Η ενεργή συμμετοχή και η θετική ανατροφοδότηση από τους παρευρισκόμενους κατέδειξαν την επιτυχία της εκδήλωσης στην ενίσχυση της δέσμευσης για την προώθηση της ψηφιακής ατζέντας της Ελλάδας και την ενίσχυση της θέσης της στο ευρύτερο ευρωπαϊκό οικοσύστημα καινοτομίας.
«Σε αυτό το ταξίδι, η τεχνολογία και η καινοτόμος έρευνα θα αλλάζουν συνεχώς τους κανόνες του παιχνιδιού και γι’ αυτό ο κόσμος της ακαδημαϊκής κοινότητας και της έρευνας έχει πολύ σημαντικό ρόλο να παίξει σε αυτό το οικοσύστημα. Εκτός από το ότι είναι ένας πολύτιμος παράγοντας σε αυτήν την αλυσίδα, το ΕΠΙΣΕΥ έχει επίσης επιλέξει να παίξει έναν κεντρικό ηγετικό ρόλο», σημείωσε ο Δρ. Άγγελος Αμδίτης, Διευθυντής Έρευνας και Ανάπτυξης του ΕΠΙΣΕΥ, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης για την επέτειο του γραφείου στην Αθήνα. Εξήγησε ότι το ελληνικό γραφείο παρέχει «διοικητική, χρηματοδοτική και οργανωτική υποστήριξη και λειτουργεί ως συνδετικός κρίκος με το τοπικό οικοσύστημα». Ο επιχειρησιακός του στόχος, πρόσθεσε, είναι «να βρει ένα ακόμη εργαλείο για τη χώρα μας προκειμένου να προχωρήσει η ψηφιακή ατζέντα».
«Αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι απλώς ένα έργο. Είναι ένα όραμα που ευθυγραμμίζεται με τη δέσμευση του ΕΠΙΣΕΥ για ανταλλαγή γνώσεων, εξειδίκευση και ισχυρή συνεργασία μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας, του δημόσιου τομέα και της βιομηχανίας», τόνισε ο Πρόεδρος του ΕΠΙΣΕΥ, Καθηγητής Ιωάννης Ψαρράς.
Σε όλη την Ευρώπη, υπάρχουν 23 τέτοια γραφεία, με ένα επίσης στη Silicon Valley. «Ο στόχος μας για αυτά τα γραφεία είναι να χρησιμεύουν ως σημείο εισόδου για το οικοσύστημά μας και για το οικοσύστημα να έχει πρόσβαση στις δραστηριότητές μας», δήλωσε ο Federico Menna, Διευθύνων Σύμβουλος της EIT Digital. Επισήμανε ότι «βλέπουμε μεγάλη δυναμική στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος στην Ελλάδα και είμαστε χαρούμενοι που ενισχύουμε την παρουσία μας στη χώρα».
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στις προκλήσεις και τις ευκαιρίες για τις ελληνικές startups, επισημαίνοντας τον κρίσιμο ρόλο του γραφείου στην προώθηση της καινοτομίας και της συνεργασίας στο ψηφιακό οικοσύστημα.
Εκτός από τον Δρ. Άγγελο Αμδίτη – οραματιστή της πρωτοβουλίας αυτής-, σε πάνελς και συζητήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΕΠΙΣΕΥ και την ομάδα I-SENSE .Ο Δρ. Ιωάννης Καρασεϊτανίδης, Τεχνικός Διευθυντής του I-SENSE, ο Γιώργος Μέγας, Επικεφαλής του Γραφείου Καινοτομίας και Δικτύωσης, και ο Παναγιώτης Λυτρίβης, Ερευνητής και εκπρόσωπος της CIBOS Innovation συμμετείχαν σε συζήτηση με στόχο την ανάδειξη των ερευνητικών δραστηριοτήτων της ομάδας I-SENSE αλλά και γενικότερα, τις προοπτικές και τις προκλήσεις που βρίσκει η καινοτομία όταν πηγάζει από πρωτοπόρα έρευνα. Ο Π.Λυτρίβης παρουσίασε τον τεχνοβλαστό CIBOS Innovation ώς μια επιτυχημένη περίπτωση όπου η έρευνα μεταφράζεται σε καινοτόμα προιόντα και υπηρεσίες που εξυπηρετούν τις ανάγκες της αγοράς.