Στην προεδρία τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού ERTICO- ΙΤS Europe για δεύτερη φορά ο Δρ Άγγελος Αμδίτης. Μια σημαντική ελληνική διάκριση για τον τομέα μεταφορών

Στην προεδρία τoυ Ευρωπαϊκού Οργανισμού ERTICO- ΙΤS Europe για δεύτερη φορά ο Δρ Άγγελος Αμδίτης. 

Mετά από τρία χρόνια επιτυχημένης πορείας στο τιμόνι της ERTICO- ITS Europe, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για τα Ευφυή Συστήματα Μεταφορών, ο Δρ Άγγελος Αμδίτης επανεξελέγη πρόεδρος κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2021. Ο Διευθυντής Έρευνας του ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ είναι από τους λίγους Έλληνες που έχουν καταφέρει να βρεθούν στην προεδρία Ευρωπαϊκού φορέα και μάλιστα σε ένα τομέα που θεωρείται ‘δύσκολος’ για τη δική μας πραγματικότητα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα Ευφυή Συστήματα και η ενσωμάτωσή τους  στον κόσμο των μεταφορών αποτελούν για την Ελλάδα ένα συνεχώς αναπτυσσόμενο και φιλόδοξο πεδίο δράσης, καθώς και το ότι οι πολιτικές προτεραιότητες της χώρας μας στον τομέα εντάσσονται σε μια κοινή στρατηγική ευρωπαϊκή προσέγγιση, η παρουσία Έλληνα Πρόεδρου στην κεφαλή της Οργανισμού δημιουργεί για τη χώρα μας ευκαιρίες διασύνδεσης στο πανευρωπαϊκό γίγνεσθαι του τομέα μεταφορών και αποτελεί σημαντική διάκριση για το ΕΠΙΣΕΥ/ΕΜΠ.

Screenshot 2021 06 17 at 12.38.59Στον ευχαριστήριο λόγο του κατά την τελετή εκλογής, ο Δρ Αμδίτης τόνισε ότι οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουν επαναπροσδιορίσει το ρόλο της ERTICO, αναδεικνύοντας τη συνεργατική διάσταση της δράσης του οργανισμού ως το κλειδί στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του Ευρωπαϊκού τομέα των μεταφορών.

Η επανεκλογή αυτή έρχεται να επισφραγίσει ήδη τρία χρόνια αποτελεσματικής και επιτυχημένης προεδρίας στην κεφαλή της ERTICO, ενός συνεργατικού σχηματισμού που θέτει κοινό ευρωπαϊκό όραμα την ενσωμάτωση των Ευφυών Συστημάτων στις Μεταφορές και την προώθηση της έρευνας και καινοτομίας στις περιοχές της Διασυνδεμένης και Αυτόματης Οδήγησης, Αστικής Κινητικότητας, Καθαρής Κινητικότητας, των Μεταφορών και της Εφοδιαστικής. Σήμερα, μετράει περισσότερα από 120 μέλη, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς ανά την Ευρώπη (παρόχους υπηρεσιών, προμηθευτές, μεγάλες βιομηχανίες, παρόχους τηλεπικοινωνιών, αυτοκινητοβιομηχανίες, δημόσιες αρχές, οργανισμούς χρηστών, ακαδημαϊκά ιδρύματα, ερευνητικούς φορείς κ.α) και οι δραστηριότητες επεκτείνονται σε ανταπόκριση των καιρών. H ERTICO-ITS Europe αποτελεί βασικό συνομιλητή της Ε.Ε. σε θέματα κινητικότητας και μεταφορών ενώ διοργανώνει τα σημαντικότερα συνέδρια ITS World και European Congresses διεθνώς σε θέματα ITS σε συνεργασία με τις αντίστοιχες κοινοπραξίες της Αμερικής και της Ιαπωνίας (ITS USA και ITS Japan), με σκοπό την προώθηση της διαλειτουργικότητας των Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στον ευχαριστήριο λόγο του κατά την τελετή εκλογής, ο Δρ Αμδίτης τόνισε ότι οι νέες συνθήκες που έχει δημιουργήσει η πανδημία έχουν επαναπροσδιορίσει το ρόλο της ERTICO, αναδεικνύοντας τη συνεργατική διάσταση της δράσης του οργανισμού ως το κλειδί στην προσπάθεια για την ανασύνταξη του Ευρωπαϊκού τομέα των μεταφορών.

«Βρίσκομαι στην  προνομιακή συγκυρία να έχω επανεκλεγεί στην προεδρία του οργανισμού μια χρονική στιγμή στην οποία ο τομέας των μεταφορών και της εφοδιαστικής πλημμυρίζεται από τάσεις -πολιτικές και τεχνολογικές- που υπόσχονται ολοκληρωτική αναδιάρθρωση στο παγκόσμιο σύστημα μεταφορών προς μια πράσινη, έξυπνη, ασφαλής και διασυνδεδεμένη κινητικότητα, προς ένα βιώσιμο μέλλον. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, και σε ένα τομέα όπου η ανασύνταξη και η καινοτομία περπατούν χέρι-χέρι, η ERTICO όχι μόνο διατήρησε ισχυρό το δίκτυο συνεργατών της αλλά απέκτησε νέα μέλη, υποστήριξε νέες συνέργειες και άνοιξε νέους ορίζοντες και πεδία δραστηριοτήτων. Μαζί με τους συνεργάτες μας, αναπτυσσόμαστε και εξελισσόμαστε μέσα από το κοινό μας όραμα να φέρουμε κοντά όλους τους φορείς στον κόσμο των μεταφορών με τρόπο που επιτρέπει να αναδυθεί η καινοτομία και τα οφέλη της. Σε αυτό το πλαίσιο, προσδοκώ να συνεχίσω τη δημιουργική συνεργασία με το δίκτυο μελών της ERTICO και μαζί να ηγηθούμε την πορεία προς μια ασφαλή, πράσινη και αποτελεσματική κινητικότητα στις έξυπνες κοινωνίες του μέλλοντος.»

 O Δρ Άγγελος Αμδίτης βρίσκεται στο Διοικητικό Συμβούλιο (BoD) της ΕRTICO από το 2013, ενώ από το 2018 είχε ήδη εκλεγεί στην Προεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι διακεκριμένος ερευνητής με καίριες θέσεις σε ένα αριθμό εθνικών και διεθνών οργανισμών και φορέων. Είναι επίσης Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Συστήματος Hellenic Port Community System (HPCS) του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά Α.Ε, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στον τομέα CCAM and C-ITS, Αν. Πρόεδρος Δ.Σ. του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών (Ο.Α.Σ.Α.), Aντιπρόεδρος και ιδρυτικό μέλος της EuroVR Association, Μέλος Δ.Σ. της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας ALICE.

Στο ρόλο του ως Πρόεδρος της ERTICO θα συνεχίσει να υπηρετεί το όραμα του Οργανισμού προς μια εποχή ‘έξυπνης’ κινητικότητας. Η εκλογή του ήταν αποτέλεσμα μιας καθιερωμένης διαδικασίας ψηφοφορίας που λαμβάνει χώρα κάθε τρία χρόνια και περιλαμβάνει όλα τα μέλη του δικτύου της  ERTICO. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο απαιτητικό έργο του.